2001-02-10

Crêpe á la HKH Prins Bertil

·         Ägg

·         Gräddmjölk

·         Mjöl

·         Smör

·         6 dl färdig Hollandaisesås (Spisa)

·         3 dl grovt hackade räkor

·         ½ dl hackad dill

·         2 dl riven lagrad ost

·         1 - 2 msk smör

·         salt

 

 

Grädda crepen tunt i crepelagg och lägg upp dem
bredvid varandra på ett smörpapper att kallna.

 

Värm hollandaisesåsen

 

Blanda hollandaisesåsen med räkorna och dillen.

 

Fördela stuvningen i en hög på varje crepe, rulla ihop
och lägg dem på ett smort fat eller eldfast form.

Riv osten över,  gratinera i het ugn servera genast.

 

 

 

Älgfärsbiffar på trafikdödad älg med gräddsås och rårörda lingon

·         400 g älgfärs

·         400 g fläskfärs

·         2½ dl matlagningsgrädde

·         ½ dl vatten

·         2 dl rivetbröd

·         2 ägg

·         3 msk potatismjöl

 

 

 

Såsen:

·         6 dl sky av viltfond (Knorr eller Bong på flaska)

·         4 dl malagningsgrädde

·         50 g smör

·         40 g vetemjöl

·         Messmör

·         Enbär

·         Salt/peppar

·         Rårörda lingon

 

 

Blanda färsen med salt och sedan det blötlagda brödet,
potatismjöl, ägg och peppar.
Rör så allt blir väl blandat.

 

Lägg brödet i grädden och vattnet,
låt det stå och svälla i cirka 10 minuter

 

Sätt ugnen på 175°

Gör fina små biffar, stek i smör

Efterstek i ugnen med lite vatten och viltfond i ca 15 min

 

Fräs smör och mjöl i en plateau, utan att det tar färg
späd med sky och grädde i omgångar under vispning.
Låt såsen sjuda i 10 minuter.
Smaka av med messmör, krossade enbär, salt och en aning vitpeppar från kvarn. Sila.

 

Servera med pressad gurka och rårörda lingon.

 

Wokad färsk frukt , flamberad i svart Renault

·         4 bananer

·         1 ananas

·         1 liter jordgubbar

·         ½ dl jornötsolja

·         1½ dl blandade nötter (krossade)

·         1 dl svart Renault

·         1 liter vaniljgalss

 

 

 

 

Woka frukten i jornötsoljan (som skall vara het) hastigt

Häll på uppvärmed cognac och bränn av. Akta fläkten!

Servera med vaniljglass

 

 


Helstekt älg

·     Kör på en älg med god fart

·     Sug ut inälvorna med en dammsugare redan i skogen så att det inte går mask i dem.

·     Bär hem och tag ur älgen ur medhavd ryggsäck.

·     Bygg en ugn.

·     Hugg av klövarna samt raka älgen noggrant (Obs! häll inte på rakvatten efteråt).

·     Gnid in älgen med äggula.

·     Bred ut skorpmjöl på köksgolvet.

·     Tag en halvnelson på älgen och tag hjälp av sex personer att rulla älgen över golvet till skorpmjölet åtminstone bristfälligt täcker.

·     Låt de välsmakande hornen sitta kvar under paneringen, de skall så småningom bli vackert bruna och knastriga.

·     Värm upp ugnen till 300 grader och lägg in älgen.

·     Gör om behandlingen om älgen efter sex timmar fortfarande rör sig.

·     Tag ut älgen ur ugnen efter 20 timmar och skjut en hjort, för att använda som inkråm.

·     Om någon hjort ej blir skjuten så använd ca 200 liter kastanjepure istället.

·     Sy ihop älgen med hjälp av två skräddare.

·     Glöm ej att betala in arbetsgivaravgiften.

·     Serveras med pommes frites och en högaffel.