Räksoppa |
|
1200g oskalade räkor 4 msk smör 2 gula lökar en liten bit rotselleri 2 msk tomatpurè 8 dl mjölk 12 dl fiskbuljong 4 msk mjöl salt peppar cayannepeppar |
1.Skala räkorna. Fräs
skalen i smör i en gryta. Rör om så att skalen inte
bränner fast. Skala löken och rotsellerin. 2. Finhacka löken och rotsellerin .Lägg ner grönsakerna i grytan. Tillsätt tomatpurè .Rör om .Häll på buljongen och koka ca 20 minuter. 3. Sila bort räkskalen. Rör ut mjölet i lite av mjölken och rör ner det. Tillsätt resten av mjölken. Låt soppan koka 5 minuter.
|
North Texas hot chili | |
1 flaska Tequila 2 burkar ljust öl, helst mexikanskt 2-3 torkade ancho-pepparfrukt. (Stora, mörkt brunröda) (Kan ersättas med chilipulver och ett antal flådda, urkärnade röda paprikor). 0.5 chipotle-peppar (Röd, rökt) 1-2 birdseye-pepparfrukter. (Små spetsiga klarröd)(Kan ersättas med piri-piri) 2 jalapeno-pepparfrukter olja 5 stora vitlöksklyftor, grovt hackade 2 kilo oxkött, skuret i tärningar ¼ kopp mjöl ½ kopp chilipulver 1 kopp mörk oxbuljong 1 msk spiskummin 1 msk oregano 1 msk malda korianderfrön ¼ msk socker salt efter smak, börja försiktigt grovt majsmjöl |
|
Guacamole | |
6 mogna avocados 6 medelstora tomater (ca 400 g), skalade och urkärnade 1 grön paprika eller 200 g blekselleri 12 vitlöksklyftor (ca 100 g) 2 msk korianderfrön, nymalda i mortel 1 gul lök (ca 120 g) saften av en pressad citron |
|
Avokadoglass |
|
2 mosade avokado 2 msk citronsaft 2 msk vaniljsocker 2 liter vaniljglass (något tinad) Flagade hasselnötter |
|