Räksoppa

1200g oskalade räkor

4 msk smör

2 gula lökar

en liten bit rotselleri

2 msk tomatpurè

8 dl mjölk

12 dl fiskbuljong

4 msk mjöl

salt

peppar

cayannepeppar

1.Skala räkorna. Fräs skalen i smör i en gryta. Rör om så att skalen inte bränner fast. Skala löken och rotsellerin.

2. Finhacka löken och rotsellerin .Lägg ner grönsakerna i grytan. Tillsätt tomatpurè .Rör om .Häll på buljongen och koka ca 20 minuter.

3. Sila bort räkskalen. Rör ut mjölet i lite av mjölken och rör ner det. Tillsätt resten av mjölken. Låt soppan koka 5 minuter.

Lägg i räkorna. Smaksätt med salt, peppar och cayanne. Garnera med dill.

 

 

 

North Texas hot chili
1 flaska Tequila

2 burkar ljust öl, helst mexikanskt

2-3 torkade ancho-pepparfrukt. (Stora, mörkt brunröda)

(Kan ersättas med chilipulver och ett antal flådda, urkärnade röda paprikor).

0.5 chipotle-peppar (Röd, rökt)

1-2 birdseye-pepparfrukter. (Små spetsiga klarröd)(Kan ersättas med piri-piri)

2 jalapeno-pepparfrukter

olja

5 stora vitlöksklyftor, grovt hackade

2 kilo oxkött, skuret i tärningar

¼ kopp mjöl

½ kopp chilipulver

1 kopp mörk oxbuljong

1 msk spiskummin

1 msk oregano

1 msk malda korianderfrön

¼ msk socker

salt efter smak, börja försiktigt

grovt majsmjöl

Ta dig en rejäl Tequila.

Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låt svalna.

Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är en Varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och tänk noga på vad och vem du gör med fingrarna det närmaste dygnet. Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med lödkolven.)

Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.

Öka värmen i stekpannan och börja steka köttet. Ta lite i sänder och rör om ordentligt så att alla bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är ett varmt och tidsödande slitgöra som kräver tålamod.

Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.

Sila den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.

Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet. Koka upp.

Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin skapelse och belöna sig själv med ytterligare en Tequila, raskt åtföljd av det resterande ölet.

Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta så att inte mästerverket bränner fast.

Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta en, två, tre timmar.

Tequila!!!

Det kan hända att chilin är lös när den närmar sig slutkokningen. Riktiga texasbor reder den då med grovt majsmjöl.

Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.

Servera chilin med majschips, en klick gräddfil eller grovt riven cheddarost. Servera även med bröd, sallad guacamole.

 

 

Guacamole
6 mogna avocados

6 medelstora tomater (ca 400 g), skalade och urkärnade 1 grön paprika eller 200 g blekselleri

12 vitlöksklyftor (ca 100 g)

2 msk korianderfrön, nymalda i mortel

1 gul lök (ca 120 g)

saften av en pressad citron

Kör vitlöksklyftor och gul lök i en matberedare i 15-30 sekunder.

Tillsätt paprikan eller bleksellerin, kör ytterligare 15 sekunder, tillsätt tomaterna, kör ytterligare 15 sekunder.

Häll citronsaften i en serveringsskål, gröp ur avocados med en sked så att du får fruktköttet i små bitar och lägg dem i skålen med citronsaften.

Tillsätt grönsaksblandningen som körts i matberedaren samt den krossade koriandern. Rör om med en trägaffel, mosa avocadobitarna ytterligare om du tycker att det behövs.

Tillsätt de krossade korianderfröna, rör om igen, avsmaka, salta och peppra efter egen smak.

 

Avokadoglass

2 mosade avokado

2 msk citronsaft

2 msk vaniljsocker

2 liter vaniljglass (något tinad)

Flagade hasselnötter

Blanda samman ingredienserna i en bunke eller kör dem i en matberedare till slär konsistens

Frys blandningen.

Rosta hackade hasselnötter i en torr stekpanna.

Servera i portionsglas. Strö över nötterna.