Svensk herrmiddag

Toast skagen med dijon och gräslök

4 port

Hacka räkorna grovt och blanda med majonäs och creme fraiche

Tillsätt gräslök, senap, salt och peppar

Stek brödskivorna eller lägg dem i brödrosten

Lägg lite skagenblandning på varje brödskiva och toppa med lite löjrom

Garnera gärna med salladsblad, dill och citron

Servera genast tillsammans med vinet (vinet bör vara väl kylt)


Ugnstekt Abborre med gräddsås och äppelchutney (6 port.)

Filéa abborrarna och vänd dem i vetemjölet, ägg och ströbröd. Krydda. 

Lägg i en smord ugnsäker form. Sätt in i ugn 200  °C. 
Låt steka tills ytan börjar bli lite knaprig(ca 15 min).

Häll över grädde, gärna smaksatt med chilisås, dijonsenap e.dyl. och 
låt det hela bli genomvarmt.
 
Servera med kokt dillpotatis och äppel chutney


Äppelchutney

Fräs äppelsskivorna och russinen i oljan. 

Tillsätt vitlök, vinäger, brun farin, salt, ingefära och en skvätt vatten. 

Låt det koka mycket långsamt tills det tjocknar



Smördegsinbakade äpplen med vaniljglass

Dela plattorna i hälften och kavla ut dem lätt.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena ganska fint.

Lägg på ca ½ äpple på varje platta, krydda med socker och kanel och klicka över en 
klick smör.

Vik ihop till ett fint paket.

Pensla med uppvispat ägg.

Lägg på en plåt och grädda i 200 C ca 20 minuter.

Servera med glass och kaffe


Svensk Herrmiddag		1997-11-15