Toast skagen med dijon och gräslök
4 port
- 4 st skivor vitt formbröd utan kant
- 200 g rensade räkor
- 1 dl majonäs
- 1 msk creme fraiche
- 1 tsk fransk senap (eller större mängd efter smak)
- 1 msk gräslök, fryst eller färskhackad
- 25 g löjrom
Hacka räkorna grovt och blanda med majonäs och creme fraiche Tillsätt gräslök, senap, salt och peppar Stek brödskivorna eller lägg dem i brödrosten Lägg lite skagenblandning på varje brödskiva och toppa med lite löjrom Garnera gärna med salladsblad, dill och citron Servera genast tillsammans med vinet (vinet bör vara väl kylt)
Ugnstekt Abborre med gräddsås och äppelchutney (6 port.)
- 1½ kg abborre
- vetemjöl, ägg och ströbröd till panering
- salt, peppar
- 5 dl grädde
- persilja
Filéa abborrarna och vänd dem i vetemjölet, ägg och ströbröd. Krydda. Lägg i en smord ugnsäker form. Sätt in i ugn 200 °C. Låt steka tills ytan börjar bli lite knaprig(ca 15 min). Häll över grädde, gärna smaksatt med chilisås, dijonsenap e.dyl. och låt det hela bli genomvarmt. Servera med kokt dillpotatis och äppel chutney
Äppelchutney
- 6 st äpplen i skivor
- 1-2 hel vitlöksklyfta
- 1 ¾ dl balsamvinäger
- 1½ dl brun farin
- 1½ dl russin
- ½ msk salt
- 1 tsk ingefära
- färsk mynta
- 6 msk Caj P´s Honey olja
Fräs äppelsskivorna och russinen i oljan. Tillsätt vitlök, vinäger, brun farin, salt, ingefära och en skvätt vatten. Låt det koka mycket långsamt tills det tjocknar
Smördegsinbakade äpplen med vaniljglass
- 4 tinade plattor smördeg
- 4 äpplen
- smör
- socker
- kanel
- 1 ägg
- vaniljglass till servering
Dela plattorna i hälften och kavla ut dem lätt. Skala, kärna ur och klyfta äpplena ganska fint. Lägg på ca ½ äpple på varje platta, krydda med socker och kanel och klicka över en klick smör. Vik ihop till ett fint paket. Pensla med uppvispat ägg. Lägg på en plåt och grädda i 200 C ca 20 minuter. Servera med glass och kaffe
Svensk Herrmiddag 1997-11-15