Parmesangratinerad svartrot på spenatbädd

 

·        8-10 svartrötter

·        4 charlottenlökar

·        3 vitlöksklyftor

·        en knippe färsk bladspenat eller 2 paket djupfryst (tinad)

·        1 påse pinjenötter

·        200 g parmesanost

·        svartpeppar och salt

·        saften av 1 citron

 

Sätt på ugnen på 200 °C.

Skala svartrötterna, dela i lagom bitar och lägg i kallt vatten med saften av ½ citron, detta för att de inte ska bli mörka.

Koka rötterna i saltat vatten tills dom känns mjuka.

Finhacka löken och vitlöken och fräs i olja, vänd ner nötterna och spenaten och fräs lite till. Krydda.

 

Lägg lök-spenatblandningen i en eldfast form, sedan svartrötterna och riv till sist rikligt med parmesanost över. Slå på grillen i ugnen och gratinera tills det får färg.

 

 

 

 


Saltimbocca alla Mora med hemlagad Sauce bearnaise, Sauce Piccata och Pilaffris

 

Lägg köttskivorna mellan två plastpåsar och dunka dom tunna.

Bred på lite pesto som ”klister”, ett par salviablad och sen skinkan ovanpå kalvköttet. Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna och stek max 1 min på varje sida, börja med ”skinksidan”. Smaka av med salt, peppar. Dekorera med en timjanskvist. Servera med pilaffris, såserna och en sallad på ruccolasallad.

 

Sauce Bearnaise

 

 

Koka upp vatten i en stor kastrull för att användas som vattenbad.
Såsbasen ska vara minst rumstempererad.
Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och en tesked torkad dragon i en liten kastrull och koka tills 4 matskedar vätska återstår. Sila.
Vispa i äggulorna i den silade vätskan i en kastrull.
Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa tills det tjocknar.
Tag kastrullen från värmen och vispa i såsbasen lite åt gången och under kraftig vispning. 
Smaksätt såsen med hackad dragon, en knivsudd kajennpeppar och lite salt

 

Sauce Piccata

 

Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och hacka persiljan. Fräs lök och persilja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kryddor. Låt koka i 10 minuter. Tillsätt ev hackade oliver efter halva tiden

 

Pilaffris

 

·         2 gul lökar

·         6 dl långkornigt vitt ris eller råris

·         4 msk olja eller margarin

·         12 dl vatten + 1 buljongtärning
(1/2 tsk salt)


Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris med fettet i en gryta under omörning. När riset börjar knäppa tillsätts vatten och smulad buljongtärning.

Koka upp och koka sedan riset på svag värme under lock vitt ris ca 20 min, råris ca 40 min. Späd ev med lite mer vatten mot slutet. Smaka av om salt behövs.

 

 

 

Katrinplommonsufflé

 

·       1 påse kärnfria katrinplommon  ca 250 g

·       6 äggvitor

·       1 dl socker

·       1 l glass till servering

 

Hacka plommonen fint

Vispa äggvitorna med sockret till hårt skum

Blanda i plommonen och vispa samman några minuter

Häll smeten i väl smord form med höga kanter

Grädda i ugn 150°C i 40-45 minuter

Serveras med gräddeglass