Parmesangratinerad svartrot på spenatbädd
·
8-10 svartrötter
·
4 charlottenlökar
·
3 vitlöksklyftor
·
en knippe färsk bladspenat eller 2 paket djupfryst
(tinad)
·
1 påse pinjenötter
·
200 g parmesanost
·
svartpeppar och salt
·
saften av 1 citron
Sätt på ugnen på 200 °C.
Skala svartrötterna, dela i lagom bitar och lägg i kallt
vatten med saften av ½ citron, detta för att de inte ska bli mörka.
Koka rötterna i saltat vatten tills dom känns mjuka.
Finhacka löken och vitlöken och fräs i olja, vänd ner
nötterna och spenaten och fräs lite till. Krydda.
Lägg lök-spenatblandningen i en eldfast form, sedan
svartrötterna och riv till sist rikligt med parmesanost över. Slå på grillen i
ugnen och gratinera tills det får färg.
Saltimbocca alla Mora med hemlagad Sauce bearnaise, Sauce
Piccata och Pilaffris
Lägg köttskivorna
mellan två plastpåsar och dunka dom tunna.
Bred på lite pesto som
”klister”, ett par salviablad och sen skinkan ovanpå kalvköttet. Hetta upp
olivolja och smör i en stekpanna och stek max 1 min på varje sida, börja med
”skinksidan”. Smaka av med salt, peppar. Dekorera med en timjanskvist. Servera
med pilaffris, såserna och en sallad på ruccolasallad.
Koka upp vatten i en stor kastrull för att användas som
vattenbad.
Såsbasen ska vara minst rumstempererad.
Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och en tesked torkad dragon i
en liten kastrull och koka tills 4 matskedar vätska återstår. Sila.
Vispa i äggulorna i den silade vätskan i en kastrull.
Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa tills det tjocknar.
Tag kastrullen från värmen och vispa i såsbasen lite åt gången och under
kraftig vispning.
Smaksätt såsen med hackad dragon, en knivsudd kajennpeppar och lite salt
Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och hacka persiljan. Fräs lök och persilja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kryddor. Låt koka i 10 minuter. Tillsätt ev hackade oliver efter halva tiden
· 2 gul lökar
· 6 dl långkornigt vitt ris eller råris
·
4 msk olja eller margarin
·
12 dl vatten + 1 buljongtärning
(1/2 tsk salt)
Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris med fettet i en gryta under
omörning. När riset börjar knäppa tillsätts vatten och smulad buljongtärning.
Koka upp och koka sedan riset på svag värme under lock —
vitt ris ca 20 min, råris ca 40 min. Späd ev med lite mer vatten mot slutet.
Smaka av om salt behövs.
·
1 påse
kärnfria katrinplommon ca 250 g
·
6 äggvitor
·
1 dl socker
·
1 l glass till
servering
Hacka plommonen fint
Vispa äggvitorna med
sockret till hårt skum
Blanda i plommonen
och vispa samman några minuter
Häll smeten i väl
smord form med höga kanter
Grädda i ugn 150°C i
40-45 minuter
Serveras med
gräddeglass