(6-pers)
- 1½ röd paprika
- 1½ grön paprika
- 1 färsk gurka
- 1 gul lök
- 1½ burk hela krossade tomater
- 3 vitlöksklyftor
- ¾ dl olivolja
- 3 msk vinäger
- 4 skivor vitt bröd
Lägg brödet att mjukna i vatten. Skär bort kärnhuset på paprikan. Skala gurkan och skär den grovt. Skala och hacka lök och vitlök. Kör sedan alltsamman med tomaterna till mos i matberedaren. Tag detta ur matberedaren. Krama vattnet ur brödet. Kör det sedan till mos i matberedaren och tillsätt så droppvis i oljan. Rör ner grönsakerna. Tillsätt vatten till lagom konsistens och krydda med vinäger och salt och peppar.
Paella
(6-8 pers
- 1 kyckling
- 4 hg musslor m. skal
- 1 burk havskräftstjärtar
- 2 hg räkor
- 2 paprikor
- 3-4 tomater
- 1 pkt. djupfrysta ärter
- 1 gul lök
- 1 citron el. lime
- olja
- vitlök
- 4 dl ris
- 8 dl hönsbuljong
- vitt vin
- 1 pkt. Saffran
- salt,peppar,cayennepeppar
Borsta musslorna noga och se till att de är stängda.
Skala och hacka den gula löken. Fräs löken i olja i en gryta och slå på vinet. Hetta upp och blanda i musslorna. Lägg på locket och låt alltsammans koka ca 5 min eller tills alla musslor öppnat sig och ser kokta ut. Spar spadet till riset.
Fräs riset med saffran och vitlök i olja och tillsätt musselspad och hönsbuljong. Koka 20 min. När det återstår ca 5 min av koktiden lägg över allt på en ugnspanna.
Blanda i strimlad paprika, tomatbitar, ärter, räkor, kräftstjärtar, kycklingbitar. Sätt in i ugnen till allt är genomvarmt. Lägg på musslorna. Garnera med citron eller limeklyftor.
Servera med aioli = vitlöksmajonäs
Fruktsallad med jalapenohonung & cocosgrädde
- 1-2 päron, urkärnat och i bitar
- 1 mango, skalad, urkärnad och i bitar
- 2 banan, skalad och skivad
- 1 ask (½ l)jordgubbar, delade
- ½ honungsmelon, urgröpt och i bitar
- 1 papaya, skalad, urgröpt och i bitar
- 3 dl vispgrädde
- 1½ msk riven cocos
Jalapenohonung
- 1 dl flytande honung
- 1½ tsk jalapeno chilipeppar Rör ihop honung och jalapeno chilipeppar
Blanda frukterna med honungen och servera med den vispade cocosgrädden