Kantarellsoppa
6 port
4 msk finhackad lök
50 g
smör
1 1/2 liter färska kantareller (eller 400 g konserverade)
5 dl mjölk
5 dl grönsaksbuljong
50 g smör
3 msk mjöl
4-5 dl grädde
salt, peppar
worcestershiresås
ev. lite torr vermouth
finhackad dill
4 skivor
ljust formbröd (till
brödkrutonger)
Ansa
kantarellerna och dela dem i mindre bitar (låt konserverad svamp rinna av)
Fräs löken i smör
utan att den tar färg. Lägg i svampen och låt den fräsa med i 5-10 min.
Tillsätt mjölk
och buljong och koka ca 10 min.
Medans soppan
kokar kan du göra brödkrutonger som skall serveras till
Skär bort
kanterna på brödskivorna och skär i tärningar.
Stek dom gyllene
i smör.
Sila soppan.
(spar svamp och lök)
Gör en röra på
smör och mjöl. Klicka den i det silade spadet och låt det koka några minuter. Rör om
då och då.
Lägg åter i svamp
+ lök.
Tillsätt
grädde + ev. vermouth samt smaka av med
salt, peppar och worcestershiresås.
Låt bli varmt.
Stö över
finhackad dill vid serveringen.
Servera
bödkrutongerna i en skål separat.
Vitlöktsostfylld helstekt
oxfile
4 pers
600 g oxfilé
4 tomater
lite persilja
Putsa filén fri
från hinnor och fett
Bryn den runt om
i lite matolja + smör i gjutjärnspanna eller gryta. Krydda.
Ta upp och skär
en ficka längs filén som fylles med vitlöksosten. Förslut fickan med
med tandpetare.
Lägg filén på ett
ungssäkert fat tillsammans med snittade tomater och haricovert
inlindad i
baconskivor.
Stek i ca 20-25
min i ugn.
Riv potatis,
morötter samt lök mellangrovt. Blanda väl och stek i stekpanna i olja +
smör. Salta. Rör
om då och då så att det inte fastnar (teflonpanna). Dela gärna upp
flera omgångar om
det blir för mycket i pannan, det går att värma i micron hålla
varmt i ugn.
Gör i ordning
rödvinssås (påse), smaka gärna av med lite extra rödvin. Hacka i
syltlök.
Ta ut filén och
låt den vila några minuter.
Fyll en kaffekopp
eller mindre tekopp med potatisblandningen och vält upp ett litet
torn på talriken.
Skär filen i 2-3
cm tjocka skivor. (Kyl handen i kallt vatten så att du kan hålla filén då
du skär den).
Lägg på talriken, häll på rödvinssås, och lägg på ett salladsblad med
tomaren och
haricovert/bacon. Garnera gärna potatistornet med en liten persiljekvist.
Smaklig måltid
P.S. Nästa
herrmiddag prel. 10/2 då vi tänkte ha ett amerikansk tema. (Inte
McDonalds)
D.S