4 port
1 pkt kräftor
2 msk olivolja
1 gula lökar
21 tsk vitlökspuré Signum
1 morötter
1 palsternackor
½ rotselleri
1 tsk timjan
4 lagerblad
15 hela vitpepparkorn
1 krm cayenne peppar
3 msk soltorkad tomatpuré
½ liter matlagningsvin
2 fiskbuljongtärningar
vatten
3 dl mellangrädde
bröd
färskost
Skala kräftorna och spara stjärtarna till senare.
Skala och skär grönsakerna pyttesmått
Hetta upp en stor kastrull, häll i
olivoljan och fräs grönsakerna tillsammans med
kryddorna och tomatpurén i 5 minuter.
Lägg i kräftskalen och låt fräsa ytterligare 5 minuter.
Häll i vinet och lägg i
buljongtärningarna. Tillsätt vatten så att det precis täcker
kräftorna. Låt koka försiktigt i 20 minuter.
Stäng av plattan och låt kastrullen stå en dryg timme (ju längre desto bättre).
Sila av kräftkoket och häll i grädden tillsammans med kräftspadet. Låt koka i ca 10 min.
Mixa soppan med stavmixer eller i matberedare.
Lägg i krätstjärtarna i soppan vid serveringen (spara några till brödet.)
Servera bröd med färskost och kräftstjärar till.
- ca 100 g färsk spenat, sköljd och avrunnen
- 1/2 tsk strösocker
- 1 kruka persilja 1/2 dl hackad timjan
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 2 tsk fransk senap
- 2 msk pressad citron
- 1 äggula
- 1 dl olivolja
Kör spenat, socker, persilja utan stjälkar och timjan i mixer eller matberedare. Tillsätt vitlök, senap, citronsaft och äggula. Häll i oljan, lite i taget och kör ytterligare några sekunder. Låt såsen mogna i kylen en halvtimme. Servera såsen till den rökta fisken och färsk potatis. Grönsallat, rädisor och citronskivor är både gott och vackert att servera till.
Här ska finnas recept på Ålandspankaka men det har försvunnit! Återkommer