A taste of russia

Herrmiddag 9 december 2017

 

Борщ (Borsjtj)

      8 portioner

 

Buljong

Soppa

Skölj av köttet i kallt vatten och lägg i en gryta. Koka upp vatten och häll över köttet. Skumma av ytan. Tillsätt salt, pepparkorn, lagerblad, persiljestjälkar, purjolök och selleristjälk.

Låt koka upp och låt köttet sjuda under lock, cirka 1 1/2 timme, tills köttet känns mört. Känn efter med en provsticka. Ta upp köttet och sila buljongen i en skål. Rengör grytan och häll tillbaka buljongen och koka upp.

Skala och skiva lök och vitlök. Skiva vitkål och stjälkselleri. Använd gärna matberedarens skiv- och rivskivor. Skala potatis, morötter och rödbetor. Riv dem grovt.

Blanda ner alla grönsakerna och koka under lock i cirka 20 minuter tills de är mjuka. Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar.

Skär köttet i små bitar. Lägg ner det i soppan strax före serveringen och låt den bli het.

Servera soppan med smetana och grovt surdegsbröd, smör och lagrad prästost. Garnera med hackad persilja.

Русская кастрюля из говядины с хреном и горчицей

Rysk oxgryta med pepparrot och senap

 

Garnering: persilja

Tillbehör: kokt potatis eller bröd

Putsa köttet genom att skära bort stora senor. Skär köttet i 3 centimeter tjocka bitar och lägg i en bunke. Salta dem och blanda runt. Låt gärna stå 15–20 minuter.

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala moroten och skär i små tärningar.

Bryn köttbitarna i omgångar i en blandning av smör och olja tills de får fin färg. Lägg i grytan.

Smörfräs lök och vitlök och morot i tio minuter tills allting mjuknat och börjat dofta gott. Ös ner detta i grytan.

Häll på buljong och vin och tillsätt lagerbladet. Låt sjuda på svag värme under lock i cirka 1 ½ timme tills köttet är genomkokt och spadet smakar fylligt.

I en annan kastrull, rör samman smör och vetemjöl och låt fräsa minst en minut. Sila ner buljongen i redningen och vispa och låt koka upp. Sjud tills spadet tjocknar och låt sjuda ytterligare fem minuter utan lock så att såsen blir lite mer koncentrerad.

Häll tillbaks såsen på köttet. Låt hela grytan sjuda upp. Tag av från värmen och tillsätt pepparrot, senap och gräddfil. Smaka av med salt och peppar och garnera med persilja.

Servera på en gång med kokt potatis eller bröd.

Павловский пирог (Pavlova tårta) 

 

Garnering

Sätt ugnen på 225°C.

Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. Vispa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger.

Smörj en form ca 24 cm i diameter (för 8 bitar). Bred ut smeten i formen. Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen.

Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemeraturen till 125°C. Grädda ca 1 1/2 timmer. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat.

Låt botten svalna. Lossa kanten på formen och därefter bottenplattan.

Vispa grädden och blanda med lemoncurd. Skölj och snoppa jordgubbarna och skiva dem eventuellt.

Garnera tårtan med grädde, jordgubbar och pistagenötter.