Annorlunda Toast Skagen
- ägg
- lök
- dill
- majonäs
- gräddfil
- tomatketchup
- citronsaft
- salt
- peppar
- citron och gurkskivor till garnering
- franskbröd
Koka äggen och skala räkorna. Hacka alltihopa till en grov massa.
Blanda majonäs, gräddfil, och hackad dill och lök i en skål. Salta och peppra och blanda i ägg och räkmassan.
Rosta brödet och lägg på blandningen.
Garnera med citron och gurkskivor.
Coer de filet provencal
8 pers
- 1 kg oxfilé, helst av mellanbiten
- 3-4 msk smör
- salt, svartpeppar
- 20 st potatisar av fast sort t.ex bintje
- 150 g smör
- 1 vitlök
- 2 dl hackad persilja
Bryn filén runt om i smör i en stekgryta. Kryddda med hälften av salt och peppar.
Sänk värmen och låt filén eftersteka under lock i ca 10-15 min. Vänd den någon gång under stekningen. Den skall vara röd inuti när man skär upp den.
Ta upp filén och vispa ur grytan med 1 dl vatten eller vin.
Skala och skiva potatisen. Skölj bort stärkelsen i kallt vatten. Lägg den i en smord ugnssäker form. Strö resten av saltet mellan varven. Pressa över vitlök, men spar lite till vitlökssmöret.
Häll stekskyn från köttet över potatisen, blanda och ugnstek i 225°C ca 30 min. Rör om i bland.
Skär filén i 1-2 cm tjocka skivor och lägg dom på rad ovanpå den färdiga potatisen.
Klicka på rejält med vitlökssmör på köttet och potatisen.
Ställ in fatet i 275°C ugnsvärme ca 5 minuter innan rätten skall serveras.
Häll tomatconcasé over köttet och hackad persilja.
Tomatconcasé
- 1 burk krossad tomat
- 1-2 hackade gula lökar
- örtkryddor
Bryn löken i smör utan att den tar färg.
Häll i tomaterna.
Koka ihop till en ganska fast massa
Smaksätt med t.ex. timjan, oregano, tabasco, tomatpure.
Bananarama
- 8 bananer
- 10-12 jordgubbar
- 2 dl rostade kokosflingor
- 8 msk smör
- 8 tsk strösocker
- 2 msk mjölk
- 4 msk kanel
- vaniljglass
- citronmeliss till garnering
Rosta kokosflingorna i torr stekpanna på medelgod värme under omrörning till de fått gyllengul färg.
Dela bananerna på längden. Smält smör och socker i en traktörpanna på svag värme under ständig omrörning. Tillsätt mjöken och rör till en jämn smet. Blanda i kanel.
Stek bananhalvorna i smeten någon minut på var sida, tills de mjuknat.
Servera med gräddig vaniljglass, jordgubbar oc rostad kokos. Garnera med citronmeliss.
981003