Annorlunda Toast Skagen

  • ägg
  • lök
  • dill
  • majonäs
  • gräddfil
  • tomatketchup
  • citronsaft
  • salt
  • peppar
  • citron och gurkskivor till garnering
  • franskbröd

Koka äggen och skala räkorna. Hacka alltihopa till en grov massa.

Blanda majonäs, gräddfil, och hackad dill och lök i en skål. Salta och peppra och blanda i ägg och räkmassan.

Rosta brödet och lägg på blandningen.

Garnera med citron och gurkskivor.

 


Coer de filet provencal

8 pers

Bryn filén runt om i smör i en stekgryta. Kryddda med hälften av salt och peppar.

Sänk värmen och låt filén eftersteka under lock i ca 10-15 min. Vänd den någon gång under stekningen. Den skall vara röd inuti när man skär upp den.

Ta upp filén och vispa ur grytan med 1 dl vatten eller vin.

Skala och skiva potatisen. Skölj bort stärkelsen i kallt vatten. Lägg den i en smord ugnssäker form. Strö resten av saltet mellan varven. Pressa över vitlök, men spar lite till vitlökssmöret.

Häll stekskyn från köttet över potatisen, blanda och ugnstek i 225°C ca 30 min. Rör om i bland.

Skär filén i 1-2 cm tjocka skivor och lägg dom på rad ovanpå den färdiga potatisen.

Klicka på rejält med vitlökssmör på köttet och potatisen.

Ställ in fatet i 275°C ugnsvärme ca 5 minuter innan rätten skall serveras.

Häll tomatconcasé over köttet och hackad persilja.

Tomatconcasé

Bryn löken i smör utan att den tar färg.

Häll i tomaterna.

Koka ihop till en ganska fast massa

Smaksätt med t.ex. timjan, oregano, tabasco, tomatpure.

Bananarama

  • 8 bananer
  • 10-12 jordgubbar
  • 2 dl rostade kokosflingor
  • 8 msk smör
  • 8 tsk strösocker
  • 2 msk mjölk
  • 4 msk kanel
  • vaniljglass
  • citronmeliss till garnering

Rosta kokosflingorna i torr stekpanna på medelgod värme under omrörning till de fått gyllengul färg.

Dela bananerna på längden. Smält smör och socker i en traktörpanna på svag värme under ständig omrörning. Tillsätt mjöken och rör till en jämn smet. Blanda i kanel.

Stek bananhalvorna i smeten någon minut på var sida, tills de mjuknat.

Servera med gräddig vaniljglass, jordgubbar oc rostad kokos. Garnera med citronmeliss.

981003