Norsk herrmiddag

Rekesuppe

Rens rekene, men ta rede på skallen.
Skall och hakke löken.
Koke opp buljongen i en stor kasterål.
Hete opp matoljen i en traktörpanne eller wokpanne på ganske höy varme. Legg ned rekeskallen och fres dem under omröring i 5-10 minutter.
Når skallen begynner dofte reker tillsettes den hakkede löken og dette får frese ytterligere 5 minutter på lavere varme.
Pudra over melet och la det under omröring suges upp i freset.
Hell over reksekallen i buljongen, la koke 10-15 minutter uten lokk.
Tillsätt 1 dl flöte och en knivsodd cayennepepper. La suppen sjude til suppen blir tjukk.
Vispe sammen eggulen och resterrnde flöte og sile over suppen.
Legg ned rekene och servere.
Rosenbröd til.


Ovnstekt laks med honninggsglasserte sydnorske grönnsaker og gresslöksduftende hummersmörrsaus

6 pers

 

 

 

Grönnsakene hakkes ganske grovt, rödlöken klöftes. Fres grönnsakene i olivenolje och smörr i en gryte. Når grönnsakene kjennes mjuke rör i honningen.

Saus:

Fres lök och krydder i litt smör uten at det tar farge. Hell i vin och vineger och koke ihop tils det bara igenstår 1 msk veske. Sile bort löken och krydder.
Hell tillbake vesken i kastrullen. Tillsätt to klicker kallt smörr och vispe så at smörret smelter och går ihop med vesken. Vispe litt til och sett siden kastrålen på svak varme och tilsett mer smörr under ständig vispning. Tillsett ikke mere smörr förän föregående klikk vispets ut i sausen. Smake av med hummerfond och finskjärt gresslök Serveras omgående med ugnsbakade potatishalvor.
Poteten vaskes noggrant og deles i halver. Pensles med smält smörr og kryddes med salt och kummin. Steges i ovn 225 C i 30-35 min.


Iskrem med glöggsaus

Varm glöggen, smakr av med litt florsokker.
Red med potetmel utrört i litt vann til passelig konsistens.
Hell den hete sausen over iskremen. Servere med flarn.


Vet du hur många norrmän det behövs för att skruva i en glödlampa?
Jo 2001. En som håller i glödlampan och 2000 som snurrar huset.


1997-02-08