Krämig jordärtskockssoppa med chips av rökt sidfläsk

 

·      Tunna skivor av rökt sidfläsk

·      1 kg jordärtskockor

·      1 stor gul lök

·      Smör

·      2 dl torrt vitt vin

·      1 l vatten

·      4 st grönsaksbuljongtärningar

·      5 dl grädde

·      2 krm vitpeppar

·      Persilja

 

Värm ugnen till 100°C.

Bred ut fläskskivorna på bakplåtspapper och sätt i ugnen tills skivorna torkat till chips

Skala och hacka löken. Skala och skär i mindre bitar.

Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och grönsaksbuljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min eller till kockorna känns mjuka.

Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt grädden.

Värm och smaksätt med vitpeppar och ev. lite chilipulver.

Garnera med fläskchipsen delade i bitar och gärna med persilja.

Servera med bröd och västerbottenost.


 

Örtbakad reninnerfile, serverad med rödvinsås med smak av
rostad vitlök, chili och mörk choklad samt potatiskaka på mandelpotatis och västerbottenost

 

·      125-150 g filé per person

·      Färska kryddor, finhackade alt. frysta kryddor provençale

·      Smör

 

Salta och peppra filéerna och bryn i smör. Rulla i de hackade kryddorna.

Låt steka färdigt i 125 °C ugn tills innertemperaturen är 56-58°C. ca 1 ½ timme,

Låt vila i folie 10 minuter innan servering.

Rödvinssås

·      2 burkar Hälsingestintans rödvinssås med rostad vitlök

·      Lindt mörk choklad

·      Torkad chili

 

Sås från grunden

·      2 msk  smör

·      2 vitlöksklyftor, tunt skivad

·      2 st  schalottenlök, finhackad

·      3 msk  råsocker

·      7 dl rödvin

·      7 dl  vatten

·      2 msk balsamvinäger

·      8 msk  kalvfond

·      2 msk  maizena majsstärkelse

·      4 msk smör

 

Hetta upp smör i en kastrull rosta vitlöken, sänk värmen något, tillsätt löken och fräs  ca 1 min utan att den tar färg.

Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 min. Tillsätt vin, vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills ca 6 dl återstår.

Sila såsen genom en finmaskig sil.

Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten. Koka upp,låt en bit choklad smälta i, och rör ner smör strax före servering. Smaka av med chili.

Potatiskaka

·      1. 5 kg mandelpotatis

·      5 dl Västerbottenost färdigriven

·      1 Gul lök

·      1 ½ dl grädde

·      Salt, svartpeppar

·      Majzenamjöl

 

Värm ugnen till 175°C. Smörj en stor pajform. Skala och grovriv potatisen, gärna snabbt i matberedare så att potatisen inte hinner mörkna. Blanda den med ost, grädde, salt och peppar.

Packa blandningen hårt i formen. Grädda mitt i ugnen 1 1/2 timme.

Vitchokladpannacotta med hjortron

 

 

Pannacotta

·      2 st gelatinblad

·      5 dl vispgrädde

·      0,5 dl mjölk

·      3 msk socker (40gram)

·      120 gram vit choklad, grovhackad

 

Hjortrongelé

·      2 st gelatinblad

·      350 gram hjortron

·      7 msk socker (100 gram)

 

Garnering

·      200 gram bär

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Koka upp grädden, mjölken, sockret samt chokladen i kastrull. Tillsätt eventuellt lite bärsprit.

Tillsätt gelatinbladen i kastrullen med blandningen och rör om varsamt.

 

Häll över blandning i förslagsvis vackra vinglas, fyll halva. Stoppa sedan i kylen med plastfolie över.

 

Gelé: Blötlägg gelatinblad till gelén i kallt vatten. Koka upp bären med sockret.

Sila genom en finmaskig sil. Pressa och kör runt med en soppslev så att endast kärnorna blir kvar i silen.

Rör ner de urkramade gelatinbladen i den varma bärsaften. Låt gelen svalna innan den försiktigt hälls över pannacottan i ett tunnt lager. Häll över undersidan (konvexa sidan) av en sked.

Lägg ner några bär för dekoration vid serveringen