·
Tunna
skivor av rökt sidfläsk
·
1
kg jordärtskockor
·
1
stor gul lök
·
Smör
·
2
dl torrt vitt vin
·
1
l vatten
·
4
st grönsaksbuljongtärningar
·
5
dl grädde
·
2
krm vitpeppar
·
Persilja
Värm
ugnen till 100°C.
Bred
ut fläskskivorna på bakplåtspapper och sätt i ugnen tills skivorna torkat till
chips
Skala
och hacka löken. Skala och skär i mindre bitar.
Fräs löken
i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och
grönsaksbuljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min eller till kockorna
känns mjuka.
Mixa
soppan slät med en stavmixer och tillsätt grädden.
Värm
och smaksätt med vitpeppar och ev. lite chilipulver.
Garnera
med fläskchipsen delade i bitar och gärna med persilja.
Servera
med bröd och västerbottenost.
·
125-150
g filé per person
·
Färska
kryddor, finhackade alt. frysta kryddor provençale
·
Smör
Salta
och peppra filéerna och bryn i smör. Rulla i de hackade kryddorna.
Låt
steka färdigt i 125 °C ugn tills innertemperaturen är 56-58°C. ca 1 ½ timme,
Låt
vila i folie 10 minuter innan servering.
·
2
burkar Hälsingestintans rödvinssås med rostad vitlök
·
Lindt
mörk choklad
·
Torkad
chili
Sås
från grunden
·
2
msk smör
·
2
vitlöksklyftor, tunt skivad
·
2
st schalottenlök, finhackad
·
3
msk råsocker
·
7
dl rödvin
·
7
dl vatten
·
2
msk balsamvinäger
·
8
msk kalvfond
·
2
msk maizena
majsstärkelse
·
4
msk smör
Hetta
upp smör i en kastrull rosta vitlöken, sänk värmen något, tillsätt löken och fräs ca 1 min utan
att den tar färg.
Rör
ner sockret och låt det smälta ca 1 min. Tillsätt vin, vatten, vinäger och
kalvfond och låt såsen koka utan lock tills ca 6 dl återstår.
Sila
såsen genom en finmaskig sil.
Hetta
upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten.
Koka upp,låt en bit choklad
smälta i, och rör ner smör strax före servering. Smaka av med chili.
·
1.
5 kg mandelpotatis
·
5
dl Västerbottenost färdigriven
·
1
Gul lök
·
1
½ dl grädde
·
Salt,
svartpeppar
·
Majzenamjöl
Värm
ugnen till 175°C. Smörj en stor pajform. Skala och grovriv potatisen, gärna
snabbt i matberedare så att potatisen inte hinner mörkna. Blanda den med ost,
grädde, salt och peppar.
Packa
blandningen hårt i formen. Grädda mitt i ugnen 1 1/2 timme.
Pannacotta
·
2
st gelatinblad
·
5
dl vispgrädde
·
0,5
dl mjölk
·
3
msk socker (40gram)
·
120
gram vit choklad, grovhackad
Hjortrongelé
·
2
st gelatinblad
·
350
gram hjortron
·
7
msk socker (100 gram)
Garnering
·
200
gram bär
Lägg
gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Koka
upp grädden, mjölken, sockret samt chokladen i kastrull. Tillsätt eventuellt
lite bärsprit.
Tillsätt
gelatinbladen i kastrullen med blandningen och rör om varsamt.
Häll
över blandning i förslagsvis vackra vinglas, fyll halva. Stoppa sedan i kylen
med plastfolie över.
Gelé:
Blötlägg gelatinblad till gelén i kallt vatten. Koka upp bären med sockret.
Sila
genom en finmaskig sil. Pressa och kör runt med en soppslev så att endast kärnorna
blir kvar i silen.
Rör
ner de urkramade gelatinbladen i den varma bärsaften. Låt gelen svalna innan
den försiktigt hälls över pannacottan i ett tunnt lager. Häll över undersidan (konvexa sidan) av en
sked.
Lägg ner
några bär för dekoration vid serveringen