Herrmiddag utan galna kor                                                     2001-04-28

Fetaost- och basilikafylld paprika bakad i ugn

- 8 personer

  • 8 paprikor
  • 3 burkar tärnad fetaost
  • 2 krukor basilika
  • salt
  • peppar 
  • olivolja

Skär av toppen på paprikorna i skaftänden. Förväll någar minuter i kokande vatten.

Kör under tiden ftaosten med basilkan och olivoljan i en mixer. Smaka av med salt och peppar.

Fyll de förvällda paprikorna  med fetaoströran och ställ i ett ugnssäkert fat, ringla över lite extra olivolja.

Ställ i 225°C varn ugn till de blir mjua och får lite färg

Servera med ett basilkablad på toppen


Provencalsk fisk- och skaldjurssoppa

 10 personer

  • 500 g räkor

  • 2 burkar musslor + spadet

  • 4 stora gula lökar

  • 5 dl purjo i tunna ringar

  • 3 dl grovt hackad fänkål

  • 7 msk olja

  • 8 vitlöksklyftor

  • 8 msk tomatpuré

  • 2 l vatten

  • 8 fiskbuljongtärningar

  • 2 kuvert saffran

  • ca 800 g valfri filéad fisk (torsk, kolja e.d.)

  • 8 msk vetemjöl

  • 3 dl kaffegrädde

  • 8 dl creme fraiche

 

Sås att klicka i soppan

  • 6 dl gräddfil

  • 4 vitlöksklyftor

  • salt och peppar

Låt musslorna rinna av och spar spadet (3 dl).

Skär grönsakerna och fräs dem mjuka under omrörning i en gryta eller kastrull.

Tillsätt vitlök, tomatpuré, musselspad, vatten, söndersmulade buljongtärningar och saffran.

Låt allt puttra under lock ca 10 min.

Lägg i (den otinade) fisken och låt den sjuda med.

Vispa ihop mjöl och grädde till en slät redning och häll i lite i taget i soppan under kraftig omrörning. Låt koka upp.

Ta av kastrullen av plattan och rör i creme fraiche. Låt koka upp.

Hit kan man förbereda soppan.

Strax innan servering lägger man i räkor och musslor och värmer den kokhet. Serveras rykande het.

Soppan tål ej att frysas.


Mandeltårta

  • 4 äggvitor – vispas till hårt skum
  • 1,5 dl socker
  • 125 gr mald mandel
Blanda försiktigt ner socker och mandel i äggvitorna.

Smörj 2 bakplåtspapper noga och fördela smeten på dem. Forma "bottnarna" runda.

Grädda i 175 - 200° i ca. 10 min. (Tills de fått lite färg.)

Kräm:

  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 dl grädde
  • 125 gr smör

Lägg äggulor, socker och grädde i en kastrull och rör ihop.

Låt sjuda på svag värme tills krämen blir tjock.

Tag av kastrullen och blanda i smöret.

Låt kallna.

Bred sen hälften av krämen på den ena botten och lägg den andra botten på och bred över resten av krämen på den.

Vispa eventuellt grädde och bred på och strö över flagad mandel.


2001-09-23