Kring Medelhavet
2000-02-05
Antipasto a´la Hemköp
Italien
· 3 hg tunnt skivade italienska charkuterier (Prosciutto, coppa, salami m.m.)
· Sallad, blandade sorter
· 3 Bifftomater
· 2 Rödlökar
· 2 Mozzarellaost
· Olivolja av fin sort (fruttati)
· Blandade marinerade oliver
· Färsk basilika
Skiva de solvarma tomaterna. Om sol saknas kan man värma dom lätt i micron (efter skivningen). Lägg tomatskivorna i en krans på ett uppläggningsfat.
Lägg sallad i mitten på kransen och tunna skivor av rödlök över.
Skiva Mozzarellaosten och lägg en skiva på varje tomatskiva.
Gör rullar av charkuterierna och aragera fint i mitten
Garnera med oliver och basika
Stringla över ganska rikligt med olivolja på i första hand ost och tomat
Servera med italienskt bröd
Cêvapcici med klyftpotatis och Ajvar Relisch
Jougoslavien
· Potatis (bintje)
· Flyande olivoljemargarin
· soja
· grönsaker (paprika, svamp, brockoli, rödlök m.m.)
Börja med potatisen : Värm ugnen till 225 °C.
Skala potatisen (som inte bör vara för stora) och skär i klyftor. Lägg i en bunke.
Smält margarinet, smaksätt med soja. Häll över potatisen och blanda om.
Ta upp potatisen och lägg i en långpanna, salta. Sätt in i ugnen.
Klyfta rödlöken och skär resten av de goda grönsaker i lagom bitar. Lägg i längpannan efter ca 20 minuter. Rör om. Krydda gärna med örtkryddor, t.ex. salvia, oregano, timjan. Rör om försiktigt lite då och då.
· ½ kg nötfärs
· ½ kg lammfärs
· 1 röd paprika
· 4 små lökar
· 8 msk olivolja
· 3 vitlökskylftor
· 8 msk persilja
· 3 msk vetemjöl
· paprikapulver
· lätt crèame fraiche
· purjolök
· ajvar relish
· tomat
· persilja
Skala löken och lägg den i en food-processor med paprikan och persiljan. Hacka fint.
Lägg färsen i en bunke, blanda med lökshacket. Blanda med mjölet och hälften av oljan. Krydda med salt peppar och paprikapulvret.
Forma färsen till rullader, beräkna en dryg msk färs till varje. Rulla på en mjölad skärbäda.
Hetta upp resten av oljan i en stekpanna och stek dem vackert bruna. Lägg i en eldfast form, häll på lite vatten och ställ in i ugnen med potatisen med folie över.
Hacka purjolök fint och blanda med lätt crèame fraiche
När potatisen varit inne ca 40-50 minuter är den färdig. Den ska ha fin färg, avsluta med grillelementet annars.
Servera med potatisen, ajvar ralish och vitt lantbröd.
Baklava
Grekland
· 2 hg skållad och malen sötmandel
· 75 g smält smör
· 2 fillo-ark
· 1 tsk kanel
Honungslag
· 1 dl vatten
· 1 dl honung (helst grekisk)
· 100 g socker
· 2 nejlikor
· 1 kanelstång
Öppna paketet med filloarken försiktigt så de inte skadas. De är mycket tunna och sköra!
Skålla och skala mandeln och mal den i kvarn eller mixer.
Smält smöret och låt det svalna något. Smörj en eldfast form 25 x 35 i storlek. Vill man använda en långpanna fördubblar man satsen.
Pensla tre filloark med smör och klä botten med dem. Lägg på ytterligare ett ark och strö över mandel, pensla ett ark med smör och lägg det över mandeln. Lägg på ett ark och strö på mandel igen, pensla ett ark med smör och lägg det över mandeln. Täck sedan med tre, fyra smörpenslade ark. Tryck till ordentligt och vik in kanterna på filloarken.
Snitta översta arken i rutmönster med en vass knivspets. Pensla med smör och stänk över litet vatten.
Grädda kakan i ugn 175 grader i ca 45 minuter. När kakan är spröd och gyllengul tar man ut den ur ugnen.
Medan kakan gräddas blandar man alla ingredienserna till lagen och låter den sakta sjuda på svag värme 10 minuter.
När kakan är nygräddad och varm häller man den heta lagen över kakan som drar åt sig lagen och blir saftig och aromatisk - honungen gör också att den blir lätt glaserad.
Servera kakan i små fyrkanter till en kopp kaffe eller ett glas dessertvin. Kakan är mycket hållbar.
2001-09-23