20 års jubileum 

Crème Vichyssoise, ciboulette et truffes, servi avec une bâtons de parmesan et le thym

Potatis- och purjolökssoppa med gräslök och tryffel, serverad med en parmesan- och timjanpinne

Ansvarig: Håkan

 

16 personer

·      2 kg potatis av mjölig sort

·      4 purjolökar

·      4 l vatten

·      8 dl vitt vin

·      1,5 l grädde

·      8 buljongtärningar, grönsaksbuljong

·      salt & peppar

·      olivolja

·      gräslök

·      svart tryffel

 

Häll en skvätt olivolja i en kastrull och fräs den skivade purjolöken, den skall inte ta färg. Skala potatisen och skär den i skivor. Häll i vinet i kastrullen och lägg därefter i potatis, vatten och buljong. Låt koka tills potatisen är mjuk. Tag av kastrullen från platta och mixa soppan slät. Sätt tillbaks kastrullen på plattan och häll i grädden. Låt sjuda i ett par minuter. Salta och peppra.

Garnera varje tallrik med finhackad gräslök och tryffel

Servera med parmesan- och timjansticks.

Parmesan- och timjansticks

Ansvarig: Bosse

 

·      Smördegsplattor

·      Parmesanost

·      Timjan

·      Ägg

 

Gör smala tunna bitar av smördegen och strö på riven ost och timjan.

Sno runt bitarna så de blir som spiraler, pensla med ägg och på med lite mer ost och timjan.

Grädda i ugn 200 °C tills de är gyllenbruna.


 

Tournedos de Saumon au four avec herbes de Provence et fromage de chèvre, servi avec une Terrine des légumes racines et sauce au Champagne

Ugnsbakad laxtournedot med provencalska örter och getost, serverad med en terrin på rotsaker och Champagnesås

16 personer

Rotfruktsterrin

Ansvarig: Lars-Gunnar

 

·      4 tsk salt 

·      2 krm vitpeppar, nymald

·      2 dl vispgrädde           

·      6 st ägg  

·      12 st potatisar, ca 800 g

·      2 st morot, ca 400 g

·      400 g lagrad ost, t ex prästost

·      2 st palsternackor, ca 400 g

·      2 st rotselleri, ca 100 g

 

 

Värm ugnen till 175 grader. Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt i matberedaren eller med en mandolin. Klä fyra  avlånga sockerkaksformar med bakplåtspapper. Varva rotfrukterna i formen med ost och salta och peppra mellan lagren. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll det i formen och pressa sedan ihop terrinen så mycket som det går.

 

Koka upp vatten och häll det i en ugnsfast form som är större än terrinen. Ställ försiktigt ner terrinen i vattnet och placera formen i mitten av ugnen. Grädda i ungefär 2 timmar tills rotfrukterna har mjuknat. Gör gärna terrinen dagen innan och låt den vila i kylen. Då blir den lättare att skära upp. Den kan värmas i ugnen eller i mikron kort före servering.

Lax

Ansvarig: Jan

 

·      16 portionsbitar lax (à 150 g)

·      600 g getost (bredbar)

·      12 msk skuren färsk timjan och basilika alternativt frysta provencalska örtkryddor

 

Värm ugnen till 175 °C

Skär laxfilén horisontellt men skär inte igenom helt.

Vik upp filén och bred på oströran. Rulla ihop och fäst med en tandpetare.

Ställ på högkant och garnera med en liten bit lime.

Sätt in i ugnen, i ca 20 minuter tills laxens innertemperatur är 56ºC.

Sås

Ansvarig: Christer

 

·      4 schalottenlökar

·      4 msk smör

·      4 dl vitt vin

·      12 dl vatten

·      12 msk fiskfond från flaska

·      1 l vispgrädde

·      4 krm vitpeppar

·      1 krm kajennpeppar

·      4 tsk pressad citronsaft

·      4 msk ljus maizenaredning

·      4 dl champagne (mousserande vin)

 

Skala löken och finhacka den samt fräs den lätt i smöret i en kastrull tills den mjuknar utan att ta färg. Häll på vin, vatten och fiskfond och låt koka på ganska stark värme tills hälften av vätskan kokat in. Sila såsen och tillsätt 8 dl av grädden som får koka med cirka 10 minuter så att den kokar ihop något. Smaka av såsen med peppar, kajenn och citron. Red såsen med maizenaredning under omrörning. Resten av grädden vispas fluffig. Strax före servering tillsätts champagnen och den vispade grädden


 

Fondant au chocolat serve avec un coulis de framboises

Chokladfondant med hallonsås

Ansvarig: Tony

 

16 personer

 

·     300 g choklad 70%

·      300 g smör

·      4 dl socker

·      2 dl mjöl

·      6 hela ägg

·      6 äggulor

·      1 tsk salt 

 

Smält av chokladen i vattenbad

Tillsätt smör, socker och salt. Rör till en jämn smet.

Tillsätt de hela äggen, äggulorna, och mjölet. Blanda.

Smöra och sockra formarna.

Fyll formarna till tre fjärdedelar med smet. Lägg i en ruta choklad i varje form och tryck i ett hallon.

Ställ formarna i frysen minst 3 timmar.

Baka av direkt från frysen i ca 10 min i 200°C

 

Hallonsås

Ansvarig: Stefan

 

·      800 gram hallon 

·      16 msk balsamicovinäger 

·      12 msk socker 

 

Häll alla ingredienser i en kastrull och låt puttra under omrörning.

Späd ev med lite vatten till en såsig konsistens.

Sila i en finmaskig sil

 

Gör en spegel med hallonsåsen på en kall tallrik, lägg på fondanten och lägg lite färska hallon och lite citronmeliss på toppen.