16
personer
·
2
kg potatis av mjölig sort
·
4
purjolökar
·
4
l vatten
·
8
dl vitt vin
·
1,5
l grädde
·
8
buljongtärningar, grönsaksbuljong
·
salt
& peppar
·
olivolja
·
gräslök
·
svart
tryffel
Häll
en skvätt olivolja i en kastrull och fräs den skivade purjolöken, den skall
inte ta färg. Skala potatisen och skär den i skivor. Häll i vinet i kastrullen
och lägg därefter i potatis, vatten och buljong. Låt koka tills potatisen är
mjuk. Tag av kastrullen från platta och mixa soppan slät. Sätt tillbaks
kastrullen på plattan och häll i grädden. Låt sjuda i ett par minuter. Salta
och peppra.
Garnera
varje tallrik med finhackad gräslök och tryffel
Servera
med parmesan- och timjansticks.
·
Smördegsplattor
·
Parmesanost
·
Timjan
·
Ägg
Gör
smala tunna bitar av smördegen och strö på riven ost och timjan.
Sno
runt bitarna så de blir som spiraler, pensla med ägg och på med lite mer ost
och timjan.
Grädda
i ugn 200 °C tills de är gyllenbruna.
16 personer
·
4
tsk salt
·
2
krm vitpeppar, nymald
·
2
dl vispgrädde
·
6
st ägg
·
12
st potatisar, ca 800 g
·
2
st morot, ca 400 g
·
400
g lagrad ost, t ex prästost
·
2
st palsternackor, ca 400 g
· 2 st rotselleri, ca 100 g
Värm
ugnen till 175 grader. Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt i
matberedaren eller med en mandolin. Klä fyra avlånga sockerkaksformar med
bakplåtspapper. Varva rotfrukterna i formen med ost och salta och peppra mellan
lagren. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll det i formen och pressa
sedan ihop terrinen så mycket som det går.
Koka
upp vatten och häll det i en ugnsfast form som är större än terrinen. Ställ
försiktigt ner terrinen i vattnet och placera formen i mitten av ugnen. Grädda
i ungefär 2 timmar tills rotfrukterna har mjuknat. Gör gärna terrinen dagen
innan och låt den vila i kylen. Då blir den lättare att skära upp. Den kan
värmas i ugnen eller i mikron kort före servering.
·
16
portionsbitar lax (à 150 g)
·
600
g getost (bredbar)
·
12
msk skuren färsk timjan och basilika alternativt frysta provencalska örtkryddor
Värm
ugnen till 175 °C
Skär
laxfilén horisontellt men skär inte igenom helt.
Vik
upp filén och bred på oströran. Rulla ihop och fäst med en tandpetare.
Ställ
på högkant och garnera med en liten bit lime.
Sätt
in i ugnen, i ca 20 minuter tills laxens innertemperatur är 56ºC.
·
4
schalottenlökar
·
4
msk smör
·
4
dl vitt vin
·
12
dl vatten
·
12
msk fiskfond från flaska
·
1
l vispgrädde
·
4
krm vitpeppar
·
1
krm kajennpeppar
·
4
tsk pressad citronsaft
·
4
msk ljus maizenaredning
·
4
dl champagne (mousserande vin)
Skala
löken och finhacka den samt fräs den lätt i smöret i en kastrull tills den
mjuknar utan att ta färg. Häll på vin, vatten och fiskfond och låt koka på
ganska stark värme tills hälften av vätskan kokat in. Sila såsen och tillsätt 8
dl av grädden som får koka med cirka 10 minuter så att den kokar ihop något.
Smaka av såsen med peppar, kajenn och citron. Red såsen med maizenaredning
under omrörning. Resten av grädden vispas fluffig. Strax före servering
tillsätts champagnen och den vispade grädden
16
personer
· 300
g choklad 70%
·
300
g smör
·
4
dl socker
·
2
dl mjöl
·
6
hela ägg
·
6
äggulor
·
1
tsk salt
Smält
av chokladen i vattenbad
Tillsätt
smör, socker och salt. Rör till en jämn smet.
Tillsätt
de hela äggen, äggulorna, och mjölet. Blanda.
Smöra
och sockra formarna.
Fyll
formarna till tre fjärdedelar med smet. Lägg i en ruta choklad i varje form och
tryck i ett hallon.
Ställ
formarna i frysen minst 3 timmar.
Baka
av direkt från frysen i ca 10 min i 200°C
·
800
gram hallon
·
16
msk balsamicovinäger
·
12
msk socker
Häll alla
ingredienser i en kastrull och låt puttra under omrörning.
Späd ev med lite vatten till en såsig konsistens.
Sila i
en finmaskig sil
Gör en
spegel med hallonsåsen på en kall tallrik, lägg på fondanten
och lägg lite färska hallon och lite citronmeliss på toppen.