Couscoussallad med grillad haloumi

·      8 dl couscous

·      6 msk konc kycklingfond eller grönsaksfond

·      ½ purjolök (den ljusa delen)

·      2 askar körsbärstomater (à 250 g)

·      3 dl soltorkade tomater

·      6 msk olivolja

·      1 dl färskpressad citronjuice

·      2 dl hackad bladpersilja

·      6 krm chiliflakes

·      21 tsk salt

·      1 påse babyspenat (à 65 g)

·      500 g halloumi

·      olivolja

·      balsamvinäger

·      dijonsenap

·      Örtkrydda provencale (Knorr)

·      Färsk basilika

 

Tillaga couscousen med kycklingfonden enligt anvisning på förpackningen.

Ansa och skär purjolöken i strimlor. Dela körsbärstomaterna. Skär de soltorkade tomaterna i strimlor.

Blanda couscousen med olivolja, citronjuice, purjolök, persilja, tomater och soltorkade tomater.

Krydda med chiliflakes och salt. Vänd försiktigt ner spenatbladen.

Lägg upp couscoussalladen på ett stort fat. Ringla gärna över lite olivolja och strö ev över citronskalsstrimlor.

Pensla haloumin med olivolja och grilla i grillpanna så att den får ett fint mönster.

Skaka i hop balsamvinäger med dubbla mängden olivolja och smaksätt med senap, vitpeppar och franska örtkryddor. Garnera med några blad basilika.

Kycklingfilé med äppelcidersås

 

·      8 st kycklingfiléer

·      4 urkärnade, klyftade äpplen

·      4 klyftade gula lökar

·      6 vitlöksklyftor

·      2 dl hackad färsk timjan

·      50 g smält smör

·      2 tsk flingsalt

·      2 tsk svartpeppar

 

Värm ugnen till 175°C.

Putsa filérna

Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Lägg äpplen, lök, vitlök och timjan runt kycklingen. Pensla med smöret, salta och peppra. Stek i ugnen till en innertemperatur på 70 grader, använd stektermometer, cirka ½ timme.

 

·      4 dl torr äppelcider

·      4 dl grädde

·      4 dl silat spad från kyckling

·      2 tsk soja

·      1 tsk svartpeppar

·      3-4 msk maizena

 

Koka ihop cider, grädde och kycklingspad från kycklingen. Tillsätt soja, peppar och vispa i maizena, låt koka 5 minuter

 

Servera med vildris

Fläderblomssorbet

 

·      5 dl lagom utspädd fläderblomssaft

·      2 dl vitt vin

·      2 äggvitor

 

Ställ glassmaskinen i frysen i minst 6 timmar

Häll blandningen i glassmaskinen. Kör maskinen till rätt konsistens. Servera i coupe´glas garnerat med citronmeliss