Cous-cous-sallad med grillad haloumi och balsamicovinaigrette

Koka upp vatten, olivolja och salt. Häll i couscousen. Låt stå 5 minuter under lock. Tillsätt lite margarin och rör om med en gaffel. Låt kallna.

Skär tomaterna och rödlöken i klyftor. Blanda med couscousen och övriga grönsaker

Skaka i hop balsamvinäger med dubbla mängden olivolja och smaksätt med senap, vitpeppar och franska örtkryddor. Garnera med några blad basilika eller en timjankvist.

  

Ugnstekt kycklingfilé fylld med soltorkade tomater, svarta oliver och basilika, serverad med äppelcidersås, vildris och ångkokta grönsaker.

 

Kör tomaterna, oliverna och basilikan i matberedare, blanda i lite olivolja från tomaterna. Putsa filéerna fria från senor och hinnor. Gör en ficka i filéerna med en vass kniv och fyll med tomatblandningen. Lägg i en smord ugnsäker form. Pensla med soja och krydda. Sätt in i ugn 200 °C. Låt steka tills dom är genomstekta (ca30-35 min). Koka under tiden grönsakerna. Lägg i gurkan efter halva tiden.

Ta upp kycklingfiléerna och håll dom varma.

Fräs löken i margarin utan att den tar färg. Lägg i riset och låt fräsa under omrörning.Tillsätt vattnet, koka 18-20 min.

Äppelcidersås

Vispa ur formen med vinäger och cider och sila upp i en såskastrull. Koka upp och tillsätt senapen ocg tomatpuren. Låt koka ihop till tjockare konsistens. Tillsätt grädden och låt bli varmt. Red med majsenamjöl alternativt arrowrot utrört i lite vatten.

 

Fläderblomssorbet

Blanda ingredienserna. Kyl gärna. Häll blandningen i glassmaskinen som stått i frysen minst 6 timmar. Kör maskinen till rätt konsistens. Servera i coupe´glas garnerat med citronmeliss.

Lågkolesterol 1998-03-14