Cous-cous-sallad med grillad haloumi och balsamicovinaigrette
- 500 g cous-cousgryn
- 7 dl vatten
- olivolja
- 1 burk kikärtor av garbanzotyp
- 6 fasta tomater
- 4 rödlökar
- sockerärtor
- färska champinjoner
- 30 g margarin
- balsamvinäger
- dijonsenap, gärna honeydijon
- 500g haloumi
Koka upp vatten, olivolja och salt. Häll i couscousen. Låt stå 5 minuter under lock. Tillsätt lite margarin och rör om med en gaffel. Låt kallna.
Skär tomaterna och rödlöken i klyftor. Blanda med couscousen och övriga grönsaker
Skaka i hop balsamvinäger med dubbla mängden olivolja och smaksätt med senap, vitpeppar och franska örtkryddor. Garnera med några blad basilika eller en timjankvist.
Ugnstekt kycklingfilé fylld med soltorkade tomater, svarta oliver och basilika, serverad med äppelcidersås, vildris och ångkokta grönsaker.
- 1 kg kycklingfilé
- marinerade soltorkade tomater
- 1 kruka färsk basilika
- soja, olivolja, salt, peppar
- 1 finhackad gul lök
- råris, vatten
- grönsaker - broccoli, brysselkål, späd purjolök i skivor m.m.
- gurka
Kör tomaterna, oliverna och basilikan i matberedare, blanda i lite olivolja från tomaterna. Putsa filéerna fria från senor och hinnor. Gör en ficka i filéerna med en vass kniv och fyll med tomatblandningen. Lägg i en smord ugnsäker form. Pensla med soja och krydda. Sätt in i ugn 200 °C. Låt steka tills dom är genomstekta (ca30-35 min). Koka under tiden grönsakerna. Lägg i gurkan efter halva tiden.
Ta upp kycklingfiléerna och håll dom varma.
Fräs löken i margarin utan att den tar färg. Lägg i riset och låt fräsa under omrörning.Tillsätt vattnet, koka 18-20 min.
Äppelcidersås
- 1 msk vitvinsvinäger
- 4 dl torr cider
- 2 msk dijonsenap
- 2 tsk tomatpure
- 2 dl ädel matlagningsgrädde
- majsenamjöl alt. arrowrot
Vispa ur formen med vinäger och cider och sila upp i en såskastrull. Koka upp och tillsätt senapen ocg tomatpuren. Låt koka ihop till tjockare konsistens. Tillsätt grädden och låt bli varmt. Red med majsenamjöl alternativt arrowrot utrört i lite vatten.
Fläderblomssorbet
- 5 dl lagom utspädd fläderblomssaft
- 2 dl vitt vin
- 2 äggvitor
Blanda ingredienserna. Kyl gärna. Häll blandningen i glassmaskinen som stått i frysen minst 6 timmar. Kör maskinen till rätt konsistens. Servera i coupe´glas garnerat med citronmeliss.
Lågkolesterol 1998-03-14