Sparris i parmaskinka med Hollandaisesås och basilika
ca 16 pers
- hel vit sparris, 48 st
- 16 skivor parmaskinka
- Hollandaisesås Spisa färdig
- salt, vitpeppar
- 1 kruka basilika
Beredning; Skala sparrisen med potatisskalare - akta topparna. Koka dem aldente i lätt saltat vatten eller hönsbuljong. Låt sparrisen rinna av på en handuk. Linda in den i parmaskinkan. Lägg den på varma tallrikar, slå över såsen och dekorera med några färska basilikablad, Servera med ett gott bröd.
Limemarinerad ugnsbakad kycklingfilé med rot- och grönsakspotpurri, örtkryddad rödvinsskysås, smörstekta kantareller och rödlöksmarmelad.
16 pers
Kycklingen:
- 16 kycklingfiléer
- Caj P grillolja lime
- salt och peppar
Rödlöksmarmelad:
- 8-9 rödlökar, ca 1200 g
- 8 dl socker
- pressad saft av 4 lime
Rot- och grönsakspotpurri:
- 16 potatisar, ca 1200 g
- 8 palsternackor
- 8 morötter
- 8 rödlökar
- 2 krukor timjan
- 1 kg djupfrysta broccolibuketter
- 3 st gula paprikor
- 1 påse ruccola sallad
Kantareller:
- 8 schalottenlökar
- 500 g kantareller
- smör
- salt och peppar
Örtsky:
- 7 dl hönsbuljong (fond + vatten)
- 75 cl rödvin
- Knorr italiensk örtagårds krydda (tärning)
- Majzena mörk redning
Kycklingen:
Marinera kycklingfiléerna i grilloljan i en skål ca 1 timMarmeladen:
Skala och skiva rödlöken. Koka rödlöken till marmelad i en gryta med socker och limesaft ca 1 tim. Låt kallna.Potpurrin:
Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen, morötterna, sellerin och palsternackorna och skär ner i stavar. Lägg dom på en ugnsfast form. Ringla över olivoljan och salta och peppra. Baka i ugn i ca 45 minuter. Skär under tiden rödlöken i båtar och paprikan i bitar. Blanda med rotsakerna och broccolin när halva tiden återstår.Kycklingen:
Ta upp och lägg kycklingfiléerna på ett ugnssäkert fat. Ugnsbaka kycklingen mitt i ugnen i 200°C, ca 20 min tills de är genomstekta.Örtbuljong:
Reducera buljongen och rödvinet till hälften, koka med basilikan i en kastrull ca 5 min. Reda av till lagom tjocklek, blanka av med smör.Servering:
Tranchera kycklingfiléerna. Blanda rotfrukterna och salladen i en skål med lite av såsen. Lägg upp på varma tallrikar med tillbehören runt om och servera.
Smördegsinbakade äpplen med vaniljglass
- 16 tinade plattor smördeg
- 16 äpplen
- smör
- socker
- kanel
- 3 ägg
- vaniljglass till servering
Dela plattorna i hälften och kavla ut dem lätt.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena ganska fint.
Lägg på ca ½ äpple på varje platta, krydda med socker och kanel och klicka över en
klick smör.
Vik ihop till ett fint paket.
Pensla med uppvispat ägg.
Lägg på en plåt och grädda i 200 C ca 20 minuter.
Servera med glass och kaffe