Sill á la Zorn

Anders Zorn, konstnär 1860-1920

Hacka löken fint. Lägg den mellan två väl avrunna sillfiléer. Panera i mjöl, ägg och ströbröd. Stek i smör tills dom är gyllenbruna.

Servera med pressad potatis, dillvippa, citron, öl och snaps.


Biff Strindberg

August Strindberg, författare 1849-1912

 

Börja med potatisen. Skala och skär i tärningar. Koka upp rikligt med vatten. Lägg i potatisen och koka i 3 minuter. Häll av vattnet.

Sätt en stekpanna på en varm platta, ha i olja och smör. När smöret har smällt men inte blivit brynt lägg i en buljongtärning (kött eller grönsak). Rör om så att tärningen smälter och innan den börjar bubbla läggs potatisen i. Rör om så att buljongen blandas med potatisen. Stek färdigt på medelstark värme, gärna under lock. Smaka av med salt. Håll varmt.

Hacka löken fint. Blanda med senapen. Bred blandningen på biffarna.

Stek med senapssidan först.

Servera med potatisen, sallad och ett gott öl.

 


Päron Sarah Bernhardt

Sarah Bernhardt , skådespelerska 1844-1923

 

Skala päronen men låt skaftet sitta kvar.

Tag en kastrull där päronen kan stå upp. Koka upp vatten, blanda i socker likör och nejlika. Låt koka ett tag.

Ställ i päronen och låt dom sjuda till dom blir mjuka men låt dom inte koka sönder ca 10-20 min. Låt svalna i sockerlagen.

Mixa jordgubbarna med florsocker till en sås. Späd ev. med vatten.

Rosta mandeln i torr panna.

Lägg glass på en ananasskiva. Ställ päronet på. Jordgubbssås runt om och rostad mandel över.

 

© Christer Andersson 1999-01-25