Sill á la Zorn
Anders Zorn, konstnär 1860-1920
- 8 inlagda sillfiléer
- gul lök
- mjöl
- ägg
- ströbröd
- potatis (mjölig sort)
Hacka löken fint. Lägg den mellan två väl avrunna sillfiléer. Panera i mjöl, ägg och ströbröd. Stek i smör tills dom är gyllenbruna.
Servera med pressad potatis, dillvippa, citron, öl och snaps.
Biff Strindberg
August Strindberg, författare 1849-1912
- 8 stora utbankade biffar av oxfilét
- Dijon-senap
- rödlök
- potatis (fast sort t.ex. bintje)
- sallad
- tomat
Börja med potatisen. Skala och skär i tärningar. Koka upp rikligt med vatten. Lägg i potatisen och koka i 3 minuter. Häll av vattnet.
Sätt en stekpanna på en varm platta, ha i olja och smör. När smöret har smällt men inte blivit brynt lägg i en buljongtärning (kött eller grönsak). Rör om så att tärningen smälter och innan den börjar bubbla läggs potatisen i. Rör om så att buljongen blandas med potatisen. Stek färdigt på medelstark värme, gärna under lock. Smaka av med salt. Håll varmt.
Hacka löken fint. Blanda med senapen. Bred blandningen på biffarna.
Stek med senapssidan först.
Servera med potatisen, sallad och ett gott öl.
Päron Sarah Bernhardt
Sarah Bernhardt , skådespelerska 1844-1923
- 8 päron
- 5 dl vatten
- 2 ½ dl socker
- likör t.ex. vit curaco eller triple-sec
- nejlika
- 1 burk skivad ananas
- två paket frysta jordgubbar
- florsocker
- 1 liter vaniljglass
- flagad mandel
Skala päronen men låt skaftet sitta kvar.
Tag en kastrull där päronen kan stå upp. Koka upp vatten, blanda i socker likör och nejlika. Låt koka ett tag.
Ställ i päronen och låt dom sjuda till dom blir mjuka men låt dom inte koka sönder ca 10-20 min. Låt svalna i sockerlagen.
Mixa jordgubbarna med florsocker till en sås. Späd ev. med vatten.
Rosta mandeln i torr panna.
Lägg glass på en ananasskiva. Ställ päronet på. Jordgubbssås runt om och rostad mandel över.
© Christer Andersson 1999-01-25