
6 port
o 4 msk finhackad lök
o 50 g smör
o 1 1/2 liter färska
kantareller
o (eller 400 g konserverade)
o 5 dl mjölk
o 5 dl grönsaksbuljong
o 50 g smör
o 3 msk mjöl
o 4-5 dl grädde
o salt, peppar
o
worcestershiresås
o
ev. lite torr vermouth
o finhackad dill
o 4 skivor ljust formbröd
(till brödkrutonger)
Ansa kantarellerna och dela
dem i mindre bitar (låt konserverad svamp rinna av)
Fräs löken i smör utan att
den tar färg. Lägg i svampen och låt den fräsa med i 5-10 min.
Tillsätt mjölk och buljong
och koka ca 10 min.
Medan soppan kokar kan du
göra brödkrutonger som skall serveras till
Skär bort kanterna på
brödskivorna och skär i tärningar. Stek dom gyllene i smör.
Sila soppan. (spar svamp och
lök)
Gör en röra på smör och
mjöl. Klicka den i det silade spadet och låt det koka några minuter. Rör om då
och då.
Lägg åter i svamp + lök.
Tillsätt grädde + ev. vermouth samt smaka av med salt, peppar och worcestershiresås.
Låt bli varmt.
Stö över finhackad dill vid
serveringen.
Servera bödkrutongerna i en
skål separat.
6 pers
o 900 g oxfilé
o en bit mjuk vitlöksost
o 18-20 potatisar
o 4-5 gula lökar
o 7-8 morötter
o haricovert
o bacon
o 6 tomater
o lite persilja
o sallad
Värm ugnen till 200 grader
Putsa filén fri från hinnor
och fett
Bryn den runt om i lite
matolja + smör i gjutjärnspanna eller gryta. Krydda.
Ta upp och skär en ficka
längs filén som fylles med vitlöksosten. Förslut fickan med med tandpetare.
Lägg filén på ett ungssäkert
fat tillsammans med snittade tomater och haricovert inlindad i baconskivor.
Stek i ca 20-25 min i ugn.
Riv potatis, morötter samt
lök mellangrovt. Blanda väl och stek i stekpanna i olja + smör. Salta. Rör om
då och då
så att det inte fastnar (teflonpanna). Dela gärna upp i flera omgångar om det
blir för mycket i pannan,
det går att värma i micron eller hålla varmt i
ugn.
Gör i ordning rödvinssås
(påse), smaka gärna av med lite extra rödvin. Hacka i syltlök.
Ta ut filén och låt den vila
några minuter.
Fyll en kaffekopp eller
mindre tekopp med potatisblandningen och vält upp ett litet torn på talriken.
Skär filen i 2-3 cm tjocka
skivor. (Kyl handen i kallt vatten så att du kan hålla filén då
du skär den). Lägg på
talriken, häll på rödvinssås, och lägg på ett salladsblad med
tomaren och
haricovert/bacon. Garnera gärna potatistornet med en liten persiljekvist.
o 3 äpplen, Granny Smith
o 150 g smör
o 1½ dl socker
o 1½ krm kardemumma
o 1½ krm kanel
o 2 citroner
o 600 g ricottaost
o 3 tsk vaniljsocker
o Citronmeliss
Skala och kärna ur äpplena
och skiva på bredden i ca 1 cm tjocka skivor
Hetta upp en stekpanna och
lägg i smör och socker. Låt smälta
Lägg i äppelskivorna och
pudra försiktigt kardemumma och kanel på varje skiva.
Stek äppelskivorna tills de blir gyllenbruna och lyft därefter upp dem försiktigt.
Pressa i saften från citronerna i stekpannan och vispa tills sockret löst sig. Använd till sås.
Blanda ricotta och vaniljsocker.
Varva äpple och en sked ricotta i två omgångar. Servera tillsammans med såsen.
Dekorera med citronmeliss.
Smaklig måltid
2000-10-28