5-års jubileum

Kantarellsoppa

6 port

o       4 msk finhackad lök

o       50 g smör

o       1 1/2 liter färska kantareller

o       (eller 400 g konserverade)

o       5 dl mjölk

o       5 dl grönsaksbuljong

o       50 g smör

o       3 msk mjöl

o       4-5 dl grädde

o       salt, peppar

o       worcestershiresås

o       ev. lite torr vermouth

o       finhackad dill

o       4 skivor ljust formbröd (till brödkrutonger)

Ansa kantarellerna och dela dem i mindre bitar (låt konserverad svamp rinna av)

Fräs löken i smör utan att den tar färg. Lägg i svampen och låt den fräsa med i 5-10 min.

Tillsätt mjölk och buljong och koka ca 10 min.

Medan soppan kokar kan du göra brödkrutonger som skall serveras till

Skär bort kanterna på brödskivorna och skär i tärningar. Stek dom gyllene i smör.

Sila soppan. (spar svamp och lök)

Gör en röra på smör och mjöl. Klicka den i det silade spadet och låt det koka några minuter. Rör om då och då.

Lägg åter i svamp + lök.

Tillsätt grädde  + ev. vermouth samt smaka av med salt,  peppar och worcestershiresås.

Låt bli varmt.

Stö över finhackad dill vid serveringen.

Servera bödkrutongerna i en skål separat.


Vitlöktsostfylld helstekt oxfile

6 pers

o       900 g oxfilé

o       en bit mjuk vitlöksost

o       18-20 potatisar

o       4-5 gula lökar

o       7-8 morötter

o       haricovert

o       bacon

o       6 tomater

o       lite persilja

o       sallad

Värm ugnen till 200 grader

Putsa filén fri från hinnor och fett

Bryn den runt om i lite matolja + smör i gjutjärnspanna eller gryta. Krydda.

Ta upp och skär en ficka längs filén som fylles med vitlöksosten. Förslut fickan med med tandpetare.

Lägg filén på ett ungssäkert fat tillsammans med snittade tomater och haricovert inlindad i baconskivor.

 Stek i ca 20-25 min i ugn.

Riv potatis, morötter samt lök mellangrovt. Blanda väl och stek i stekpanna i olja + smör. Salta. Rör om då och då
så att det inte fastnar (teflonpanna). Dela gärna upp i flera omgångar om det blir för mycket i pannan,
det går att värma i micron eller hålla varmt i  ugn.

Gör i ordning rödvinssås (påse), smaka gärna av med lite extra rödvin. Hacka i syltlök.

Ta ut filén och låt den vila några minuter.

Fyll en kaffekopp eller mindre tekopp med potatisblandningen och vält upp ett litet torn på talriken.

Skär filen i 2-3 cm tjocka skivor. (Kyl handen i kallt vatten så att du kan hålla filén då

du skär den). Lägg på talriken, häll på rödvinssås, och lägg på ett salladsblad med

tomaren och haricovert/bacon. Garnera gärna potatistornet med en liten persiljekvist.

 

 

 

Kanderade äpplen med riccottaost

o       3 äpplen, Granny Smith

o       150 g smör

o       1½ dl socker

o       1½ krm kardemumma

o       1½ krm kanel

o       2 citroner

o       600 g ricottaost

o       3 tsk vaniljsocker

o       Citronmeliss

 

Skala och kärna ur äpplena och skiva på bredden i ca 1 cm tjocka skivor

Hetta upp en stekpanna och lägg i smör och socker. Låt smälta

Lägg i äppelskivorna och pudra försiktigt kardemumma och kanel på varje skiva.

Stek äppelskivorna tills de blir gyllenbruna och lyft därefter upp dem försiktigt.

Pressa i saften från citronerna i stekpannan och vispa tills sockret löst sig. Använd till sås.

Blanda ricotta och vaniljsocker.

Varva äpple och en sked ricotta i två omgångar. Servera tillsammans med såsen.

Dekorera med citronmeliss.

 

Smaklig måltid

 

2000-10-28