Minestra al pomodoro

(Italiensk tomatsoppa)

8 port




Skala potatisen och skär i tunna skivor, skiva även zucchinin.

Fräs potatis, zucchini,lök och vitlök i en stor kastrull ca 3 minuter.

Tillsätt resten av ingredienserna utom basilikan och låt koka 20 minuter under lock.

Medan soppan kokar kan du göra brödkrutonger som skall serveras till:

Skär bort kanterna på brödskivorna och skär i tärningar.

Stek dom gyllene i olivolja, krydda med torkad oregano.

Kör soppan i omgångar i en mixer så att den blir slät. Kör med basilikan en stund i 
en av omgångarna.

Servera bödkrutongerna i en skål separat. Om så önskas serveras Lätt Crème 
Fraiche till.



Osso Bucco con tagliatelle e pesto

(Brässerad kalvlägg med bandspagetti och pesto)

8 pers
Skala och hacka grönsakerna, tomaterna grovt.

Putsa köttet fri från ev. benflisor, vänd i vetemjöl och krydda med vitpeppar.

Koka upp buljongen i en liten kastrull.

Bryn köttbitarna i omgångar runt om i ca 5 min. Lägg över i en stor kastrull. Fyll på 
med buljongen och låt puttra på svag värme.

Bryn lök,  morötter och rotselleri i stekpannan och lägg över i kastrullen när de är 
jämt brynta.

Lägg i lagerbladen, den hackade persiljan, tomaterna och timjan i kastrullen. 

Sjud under lock ca 45 minuter. Känn efter om köttet är mört och smaka av med pressad 
citron, salt, peppar och ev. tomatpuré.


Pastadeg:

 

Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en grop i mitten där läggs äggen och oljan läggs.

Arbeta i hop degen så att den inte blir kladdig.  Låt vila en timme.

Forma pastan till band i pastamaskin.

Koka i mycket vatten 5 minuter under omröring.

Pesto:

Kör basilika vitlök och nötter i en mixer tills det blir finfördelat.

Tillsätt olja, lite åt gången, tills det hela blir mjukt.

Häll över i en skål och tillsätt osten och kryddorna och rör om ordentligt.


Tira Misu

6 pers

Vispa gulor och socker, sätt till osten och fortsätt vispa tills sockret har lösts upp.

Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Blanda kaffepulver i det varma vattnet. 

Krama ur gelantinbladen och låt dem smälta i kaffet. Blanda i spriten.

Vispa grädden och blanda den väl med mascarponesmeten.

Lägg i tårtbottnarna i en form med löstagbar kant, fukta den med hälften av 
kaffeblandningen och bred på hälften av gräddblandningen.

Lägg på nästa tårtbotten och upprepa proceduren. 

Ställ kakan kallt i minst en timme.

Innan serveringen: blanda ½ msk kakao med florsocker och sikta över kakan.
Sikta sist över resten av kakaon.
 
Serveras med espressokaffe


1997-04-12