8 port
- 2 medelstora potatisar
- 1 stor finhackad lök
- ½ liten zucchini
- 1-2 finhackade vitlöksklyftor
- 3 burkar krossade tomater (en burk kan bytas mot passerade tomater)
- 3 burkar vatten
- 4 msk konc. Kalvbuljong Bong
- 2 msk worcestersås
- 3 msk tomatpuré
- några basilikablad
- 1 tsk salt
- 2 tsk socker
- ev. lite torr vermouth
- 4 skivor ljust formbröd (till brödkrutonger)
Skala potatisen och skär i tunna skivor, skiva även zucchinin. Fräs potatis, zucchini,lök och vitlök i en stor kastrull ca 3 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna utom basilikan och låt koka 20 minuter under lock. Medan soppan kokar kan du göra brödkrutonger som skall serveras till:Skär bort kanterna på brödskivorna och skär i tärningar. Stek dom gyllene i olivolja, krydda med torkad oregano. Kör soppan i omgångar i en mixer så att den blir slät. Kör med basilikan en stund i en av omgångarna. Servera bödkrutongerna i en skål separat. Om så önskas serveras Lätt Crème Fraiche till.
8 pers
- 2 kg kalvlägg sågat i 2 cm tjocka skivor
- 4 gula lökar
- 1 rotselleri
- 6 morötter
- 2 burkar hela tomater
- 1 knippe persilja
- 2 lagerblad
- 2 krm timjan
- 1 citron
- 8 dl kalvbuljong
- ev lite vitt vin
- 2 vitlöksklyftor
Skala och hacka grönsakerna, tomaterna grovt. Putsa köttet fri från ev. benflisor, vänd i vetemjöl och krydda med vitpeppar. Koka upp buljongen i en liten kastrull. Bryn köttbitarna i omgångar runt om i ca 5 min. Lägg över i en stor kastrull. Fyll på med buljongen och låt puttra på svag värme. Bryn lök, morötter och rotselleri i stekpannan och lägg över i kastrullen när de är jämt brynta. Lägg i lagerbladen, den hackade persiljan, tomaterna och timjan i kastrullen. Sjud under lock ca 45 minuter. Känn efter om köttet är mört och smaka av med pressad citron, salt, peppar och ev. tomatpuré.Pastadeg:
- 750 g vetemjöl
- 6 ägg
- 5 msk olivolja
- 3-9 msk vatten beroende på mjöl
Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en grop i mitten där läggs äggen och oljan läggs. Arbeta i hop degen så att den inte blir kladdig. Låt vila en timme. Forma pastan till band i pastamaskin. Koka i mycket vatten 5 minuter under omröring.
Pesto:
- 3 msk pinjenötter eller valnötter
- 7-8 msk olivolja
- 3 buntar färsk basilika utan stjälkar
- 7-8 vitlöksklyftor
- 125 g riven parmesanost
- salt och peppa
Kör basilika vitlök och nötter i en mixer tills det blir finfördelat. Tillsätt olja, lite åt gången, tills det hela blir mjukt. Häll över i en skål och tillsätt osten och kryddorna och rör om ordentligt.
6 pers
- 2 ganska tunna sockerkaksbottnar
- 2 äggulor
- 100 g socker
- 250 g mascarpone, italiensk färskost
- 3 gelantinblad
- 4 msk snabbkaffepulver
- 1 dl vatten
- ½ dl cognac, rom, kaffe- eller kakaolikör
- 2½ dl vispgrädde
- 1 msk kakao
- 1 msk florsocker
Vispa gulor och socker, sätt till osten och fortsätt vispa tills sockret har lösts upp. Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Blanda kaffepulver i det varma vattnet. Krama ur gelantinbladen och låt dem smälta i kaffet. Blanda i spriten. Vispa grädden och blanda den väl med mascarponesmeten. Lägg i tårtbottnarna i en form med löstagbar kant, fukta den med hälften av kaffeblandningen och bred på hälften av gräddblandningen. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa proceduren. Ställ kakan kallt i minst en timme. Innan serveringen: blanda ½ msk kakao med florsocker och sikta över kakan. Sikta sist över resten av kakaon. Serveras med espressokaffe
1997-04-12