Smooky Texan Beer can cheese and bacon burger

 

·      1,5 kg grovmalen nötfärs, gärna av hängmörat högrevsnötkött

·      30 g finsalt

·      4 g svartpeppar, grovmalen

·      16-18 skivor bacon

Exempel på fyllning

 

·      Grovt hackad gul lök

·      Tärnad röd och gul paprika

·      Tärnad tomat

·      Chili

·      Jalapénios

·      Tärnad bacon (man kan aldrig få för mycket bacon)

·      Bönor

·      Marinerade soltorkade tomater

·      BBQ sås med hickorysmak

·      Riven cheddarost

 

Blanda färsen försiktigt med salt och peppar. 

Gör bollar av köttfärsen. De ska vara som en baseball ungefär, är de som en tennisboll vet du att du är för snål med köttet. Tanken är att en ölburk ska få plats i mitten på den här hamburgaren! Det är lättare att forma bollarna om köttfärsen är välkyld, det blir dessutom mindre kladdigt så!

Tryck en iskall full ölburk i mitten på den muterade köttbullen och forma köttfärsen runt burken så att en stadig "kopp" bildas.

När du är nöjd med konstverket så lindar du bacon runt ölburkshamburgaren. Det behövs 2-3 skivor bacon till varje burgare

Lossa ölburken försiktigt, om det är svårt så testa att linda en handduk runt burken för att få bättre tag

Nu är det dags att fylla burgarna med alla uppskurna godsaker. Se till att varva med BBQ-sås och bönor så det blir riktigt saftigt var inte snål utan fyll burgaren ordentligt, baconskivorna håller ihop burgaren. Toppa med riven cheddarost.

Ställ burgarna i aluminiumformar och grilla på indirekt värme 45-60 min. Vänd på burgarna emellanåt.

Till servering

 

·      8 st hamburgarbröd, Brioche eller surdeg

·      Dressing

·      16 st silverlökringar, tunt skurna

·      Tryffelmajonnäs

·      Gyllenbruna och krispiga pommes frites

·      Coca Cola brässerad lök

Hamburgerbröd a la Flippin´ Burger

10 st á 70 gram

 

·      425 gram vetemjöl special

·       12,5 gram strösocker

·       7,5 gram salt

·       20 gram jäst

·       2,5 dl standardmjölk (gärna ekologisk)

·       25 gram honung (gärna svensk)

·       35 gram rapsolja (svensk av god kvalitet)

 

Lös upp jästen i mjölken i en bunke.

Väg upp mjöl, salt, socker mjölk, honung och rapsolja och häll det i bunken med jästblandningen.

Knåda degen på medelhastighet i 10 – 12 minuter (min erfarenhet är att det kan ta längre tid, degen skall släppa från bunken, vara elsatisk och lättbearbetad).

Sätt lock eller plastfolie på bunken och låt jäsa i 30 – 60 minuter. Degen skall dubbla sin storlek.

Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar.

Forma avlånga korvar av degbitarna, skär bitar på 70 gram (använd en hushållsvåg), rulla till spänstiga bullar och placera dem på en smörad plåt.

Platta till bullarna med handen och låt jäsa under duk i 60 – 80 minuter tills de dubblat sin storlek.

Man kan också låta bullarna jäsa utan duk i en ugn satt på 40 grader, med en skål vatten satt på botten av ugnen alternativt att man sprutar lite vatten med en blomspruta.

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa ägg, salt och vatten med en gaffel.

Pensla bullarna och grädda dem sedan i 6 – 8 minuter. Stick en ugnstermometer i en av bullarna efter några minuter, när termometern når 93 grader är bullarna färdiga.

Tryffelmajonäs

 

·      3 dl Majonnäs

·      Tryffelolja

 

Smaka av majonnäsen med några droppar tryffelolja

Dubbelfriterad pommes frites

 

·      1 kg potatis

Skala och skär potatisarna i 1 cm tjocka stavar.

Skölj dem i ett durkslag och torka dem med en handduk.

Pommes frites ska friteras i två omgångar.

Första fritering eller kokning: Värm olja i 100 - 120 °C i 8-10 minuter. Eller koka potatisen nästan klar i saltat vatten i ca 10 minuter.

Sprid ut potatisstavarna på en eller två brickor att svalna. Ställ gärna in i kylen någon eller några timmar. Hit kan du förbereda. Potatisstavarna får gärna torka på ytan då blir de knaprigare.

Dags att fritera till servering. Sista momentet är att fritera pommesen frasig och ge dem färg. Då hettar du upp oljan till 180 °C. Fritera sedan omgångar till knapriga, gyllene pommes frites. Det tar bara någon minut för att få färg.

Lägg upp pommes fritesen med en hålslev på en bricka med hushållspapper så att oljan kan rinna av.

Strö över t.ex. flingsalt innan servering. Du kan också strö över nymalen svartpeppar.

Servera dina hemgjorda pommes frites nygjorda.

Stek eller grilla brödet i ugn med lite smör

Bygg upp burgaren med brödet, sen dressingen, sallad, tomat, köttet, bacon och sist lök och brödet.