·
1,5
kg grovmalen nötfärs, gärna av hängmörat högrevsnötkött
·
30
g finsalt
·
4
g svartpeppar, grovmalen
·
16-18
skivor bacon
·
Grovt
hackad gul lök
·
Tärnad
röd och gul paprika
·
Tärnad
tomat
·
Chili
·
Jalapénios
·
Tärnad
bacon (man kan aldrig få för mycket bacon)
·
Bönor
·
Marinerade
soltorkade tomater
·
BBQ
sås med hickorysmak
·
Riven
cheddarost
Blanda färsen försiktigt med salt och peppar.
Gör bollar av köttfärsen. De ska vara som en baseball
ungefär, är de som en tennisboll vet du att du är för snål med köttet. Tanken
är att en ölburk ska få plats i mitten på den här hamburgaren! Det är lättare
att forma bollarna om köttfärsen är välkyld, det blir dessutom mindre kladdigt
så!
Tryck en iskall full ölburk i mitten på den muterade
köttbullen och forma köttfärsen runt burken så att en stadig "kopp"
bildas.
När du är nöjd med konstverket så lindar du bacon runt
ölburkshamburgaren. Det behövs 2-3 skivor bacon till varje burgare
Lossa ölburken försiktigt, om det är svårt så testa att
linda en handduk runt burken för att få bättre tag
Nu är det dags att fylla burgarna med alla uppskurna
godsaker. Se till att varva med BBQ-sås och bönor så
det blir riktigt saftigt var inte snål utan fyll burgaren ordentligt, baconskivorna
håller ihop burgaren. Toppa med riven cheddarost.
Ställ burgarna i aluminiumformar och grilla på indirekt
värme 45-60 min. Vänd på burgarna emellanåt.
·
8
st hamburgarbröd, Brioche eller surdeg
·
Dressing
·
16
st silverlökringar, tunt
skurna
·
Tryffelmajonnäs
·
Gyllenbruna
och krispiga pommes frites
·
Coca
Cola brässerad lök
·
425
gram vetemjöl special
·
12,5 gram strösocker
·
7,5 gram salt
·
20 gram jäst
·
2,5 dl standardmjölk (gärna ekologisk)
·
25 gram honung (gärna svensk)
·
35 gram rapsolja (svensk av god kvalitet)
Lös upp jästen i mjölken i en bunke.
Väg upp mjöl, salt, socker mjölk, honung och rapsolja och
häll det i bunken med jästblandningen.
Knåda degen på medelhastighet i 10 – 12 minuter (min
erfarenhet är att det kan ta längre tid, degen skall släppa från bunken, vara elsatisk och lättbearbetad).
Sätt lock eller plastfolie på bunken och låt jäsa i 30 – 60
minuter. Degen skall dubbla sin storlek.
Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord och dela den i
fyra bitar.
Forma avlånga korvar av degbitarna, skär bitar på 70 gram
(använd en hushållsvåg), rulla till spänstiga bullar och placera dem på en
smörad plåt.
Platta till bullarna med handen och låt jäsa under duk i 60
– 80 minuter tills de dubblat sin storlek.
Man kan också låta bullarna jäsa utan duk i en ugn satt på
40 grader, med en skål vatten satt på botten av ugnen alternativt att man
sprutar lite vatten med en blomspruta.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg, salt och vatten med en gaffel.
Pensla bullarna och grädda dem sedan i 6 – 8 minuter. Stick
en ugnstermometer i en av bullarna efter några minuter, när termometern når 93
grader är bullarna färdiga.
·
3
dl Majonnäs
·
Tryffelolja
Smaka
av majonnäsen med några droppar tryffelolja
·
1
kg potatis
Skala och skär potatisarna i 1 cm tjocka stavar.
Skölj
dem i ett durkslag och torka dem med en handduk.
Pommes frites ska friteras i två omgångar.
Första fritering eller kokning: Värm olja i 100 - 120 °C i
8-10 minuter. Eller koka potatisen nästan klar i saltat vatten i ca 10 minuter.
Sprid ut potatisstavarna på en eller två brickor att svalna.
Ställ gärna in i kylen någon eller några timmar. Hit kan du förbereda.
Potatisstavarna får gärna torka på ytan då blir de knaprigare.
Dags att fritera till servering. Sista momentet är att
fritera pommesen frasig och ge dem färg. Då hettar du
upp oljan till 180 °C. Fritera sedan omgångar till knapriga, gyllene pommes
frites. Det tar bara någon minut för att få färg.
Lägg upp pommes fritesen med en hålslev på en bricka med
hushållspapper så att oljan kan rinna av.
Strö över t.ex. flingsalt innan servering. Du kan också strö
över nymalen svartpeppar.
Servera dina hemgjorda pommes frites nygjorda.
Stek eller grilla brödet i ugn med lite smör
Bygg upp burgaren med brödet, sen dressingen, sallad, tomat,
köttet, bacon och sist lök och brödet.