!

 Fyllt Schweizerbröd

 8 port

  • 1 stort Schweizerbrot eller Bayerskt lantbröd
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk finriven pepparrot
  • Svartpeppar
  • 200 – 300 g skivad rökt renstek

1        Brödet bildar ett skal runt en mängd små smörgåsar. Börja med att skära av ett lock på brödet. Lossa innanmätet genom att skära lodrätt ner i brödet 1 cm från kanten, skär runt om men inte ända ner i botten. Nu gäller det att lossa cylindern av inkråm från botten, utan att förstöra brödskalet. Stick in kniven från utsidan, ca 1cm från botten. Gör ett snitt från utsidan runt en fjärdedel av brödet. Låt kniven svepa runt så att innanmätet släpper från botten. Lyft nu upp den runda mittbiten. Det här låter som hokus pokus men går lätt. Dela den runda mittbiten i två halvmånar. Skiva varje halvmåne lövtunt.

2        Vispa grädden och smaksätt den med pepparrot och lite svartpeppar. Bred ett tunt lager pepparrotsgrädde på varje skiva. Det här går fort och enkelt om du brer med en liten stekspade. Täck sedan varje skiva med renstek. Lägg ihop alla skivorna i en stapel så att inkråmet ser helt ut igen. Dela stapeln i ca 10 ”tårtbitar”.

3        Fyll det urholkade brödet med de små renstekssandwicharna. Lägg på locket på glänt och servera. Vill du göra jobbet en dag i förväg förvarar du det fyllda brödet svalt, inlindat i en fuktig handduk.

Servera med champagne eller mousserande vin.



Håkan ostfyllda fläskfilé

  • 1 st Fläskfilé1 bit Ost ”Greve”
  • 1 st Gul lök
  • 3 dl Vispgrädde
  • 1 st Buljongtärning ”oxbuljong mörk”
  • 1 knippe Persilja
  • Tomatketchup
  • Vitlökssalt
  • Paprikapulver
  • Vitpeppar

 1.      Putsa fläskfilén, dela i två bitar, snitta på längden och bulta ut. Krydda med vitlökssalt, vitpeppar och paprikapulver. Skär till oststavar och lägg i dem tillsammans med persilja. Knyt ihop och krydda  utanpå.

2.      Bryn köttet  och hackad lök i en stekpanna.

3.      Häll i ca 2 dl vatten, buljongtärningen, 1 msk tomatketchup i stekpannan och lägg extra ost på köttet. Stek under lock i ca 20 min.

4.      Ta upp köttet och späd skyn med grädde, tillsätt redning och färga såsen med soya. Smaka av och krydda mera vid behov.

 Servera med klyftpotatis och en grönsakssallad.


Exotisk Frukttallrik

 6 port

  •  2 paket djupfrysta hallon
  • ev. sockerlag (lika delar vatten och socker) eller 2 – 5 msk florsocker
  • 3 kiwifrukter
  • 1 liten färsk ananas
  • 1 liten melon
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vanillinsocker

 1        Tina hallonen och passera dem genom en sil så att kärnorna kommer bort och du får en slät sås. Vill du ha den simmigare kan du tillsätta lite kall sockerlag eller florsocker. Men den får inte bli för söt.

2        Skala frukterna. Skär kiwin i skivor och ananasen först i skivor och sedan i mindre bitar. Sockra ananasen lätt. Skär melonen i klyftor. Vispa grädden och smaksätt den med vanillinsockret.

3        Fördela hallonsåsen på sex djupa tallrikar. Lägg i frukten i vackra grupper och toppa med liten gräddklick. Desserten skall läggas upp i sista stund annars kan hallonen färga av sig.

 

2003-03-22