Grekisk herrmiddag

Vitlöksbröd med bondsallad

Hacka tomater och lök i små bitar. Blanda med oljan, oliver och kryddorna.
Pensla brödskivor lätt med olivolja. Grilla på grillen till lagom färg. Alternativt rosta i 
brödrost (utan olja).
 
Dela en stor vitlöksklyfta på längden. Stryk snittytan över det grillade brödet. 
Lägg tomat-lökblandningen på bröden. Över alltihop läggs fårosten. Garnera med 
lite oregano.



Souvlaki

Skär rent lammkött av god kvalitet (stek eller kotlett) och dela i bitar 2*2 cm.

Marinera i olivolja, pressad citron, soya, kryddor minst 1 tim.

Sätt på spett varvat med bacon, bitar av zuccini, svamp och små lök.

Grilla.

Potatis

Ej för stora pottisar av en fast sort  (t.ex. bintje) skalas, klyftas och sköljs i vatten.
Får rinna av och läggs i eldfast form. Häll över ca 1 dl olivorja, krydda med salt, oregano 
och timjan.

Stek i ugn ca 45 min. Eventuellt kan tärnad fårost blandas i sista 15 min.

Serveras med kött, tsatsiki, tomat och citronklyfta.


Tsasiki

Låt youghurten rinna genom ett kaffefilter så att den blir fastare.

Pressa i vilöken. Detta kan med fördel göras dagen före.

Skala bort det mesta av det göna på gurkan och riv den grovt. Salta (detta hjälper till 
att dra ur vattnet) och låt stå ett tag innan vattnet pressas ut i ett durkslag.




Jordgubbspaj

Pajdeg

Fyllning

Kör mjöl, socker och smör i matberedaren till en grynig massa. Fyll på vattnet och kör till degen blir slät. Låt vila i kylskåp 1 timme.

Kavla ut degen tunt och klä en smord pajform. Picka med en gaffel. Grädda pajskalet i 175 °C ca 10-15 minuter. Låt kallna helt.

Vispa vaniljvisp hårt. Fyll det kalla pajskalet med vaniljvisp och över det tätt med jordgubbshalvor och kivi.

Värm gelén så att den blir flytande.Pensla över bären i omgångar. Därefter ställt pajen kallt så att gelén stelnar. 

 

  ©  Christer Andersson 1996-06-15