Gotländsk sparris bakad i brynt smör och tryffelolja

4 personer

·      1 knippe grön sparris

·      30 gram smör

·      1 tsk tryffelolja

·      1 liten vitlöksklyfta

·      2 msk amontilladosherry

·      Salt

·      Peppar

·      Parmesan

 

 

Börja med att bryna smöret i en kastrull. Vakta noga så det inte bränns. Smöret ska få en fin gyllene färg och en djup nötig smak.
Ställ åt sidan och sila av smöret från den bruna bottensatsen

 

Bryt den träiga bottenbiten av sparrisen och lägg i en stekgryta. Tillsätt smöret, sherry och tryffeloljan och sjud på låg värme i 5-6 minuter tills sparrisen är mjuk men fortfarande lite spänstig.

Smaka av med salt och peppar.

Riv över parmasan och servera på salladsbädd

Grillade kryddiga färska korvar, serverad med ljummen potatissallad och ramslöksmajonnäs

4 personer

 

·      Färska korvar t.ex lammkorv Chorizo e.dyl.

·      700 g färskpotatis

·      150 g salladslök

·      1 dl soltorkade tomater (strimlade)

·      2 dl rödlök (grovt hackad)

·      1 dl coctailkapris

·      80 g ruccola

·      Majonnäs

·      Ramslökspesto

 

Koka potatisen

Skär av det översta på salladslökens blast och hacka grovt

Koka salladslöken ca 1 minut

Dressing

·      2 msk koncentrerad kycklingfond

·      6 msk vatten

·      3 msk dijonsenap

·      4 msk olivolja

·      2 st vitlöksklyfta

·      1 tsk dragon

·      Salt & peppar

 

Blanda kycklingfond och vatten till en buljong

Mät upp senap i en skål

Tillsätt olja droppvis och vispa till en fyllig konsistens, tillsätt buljongen och övriga kryddor

Lägg den varma potatisen i en skål tillsammans med salladslöken, lökblast, soltorkade tomater, rödlök och kapris

Vänd försiktigt ner ruccolan

Häll över dressingen

Gotlandspannkaka med vispgrädde och salmbärsylt

 

·      1 förp. färdig risgrynsgröt

·      1 ägg

·      1/2 dl vetemjöl

·      1/2 dl hackad sötmandel

·      ½ dl socker

·      ½ paket saffran (à 1/2 g)

·      ½ l vispgrädde

 

Blanda gröten med ägg, vetemjöl, mandel, socker och saffran. Häll smeten i en väl smord ugnssäker form ca 15-20 cm i diameter

Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Servera saffranspannkakan ljummen eller kall med lättvispad grädde och sylt