Herrmiddag i Gävleborg

gavle.bmp (5942 bytes)

Gruvligt gott från Bodås

Bodås - f.d. gruvort söder om Hofors. numera med champinjonodlingar i gruvorterna

·         500 g färska Bodåchampinjoner

·         10 msk ketchup

·         6 msk olja

·         3 tsk vitvinsvinäger

·         2 msk vatten

·         4 krm vitpeppar

·         2 pressade vitlöksklyftor

·         2 msk dill

·         sallad

·         tomat

·         sparris

Blanda samtliga ingredienser utom campinjonerna till en sås. Lägg i de skivade champinjonerna en ½ timme före servering.

Rosta, kanta och smöra formbröd. Lägg på ett salladsblad, sen svampröran och garnera med tomat och sparris.


Strömming på Bönavis

Bönan - fiskeläge utanför Gävle

·         rensade strömingsfiléer

·         3 dl matlagningsgrädde

·         Dijon-senap

·         ca 30 skivor gravlax

·         rågmjöl

·         ströbröd

·         4 dl lätt cream fraise

·         löjrom

·         dill

·         potatis

·         sallad

·         tomat

Klipp bort fenorna på strömmingen och rensa bort ev. rester at ryggbenet. Marinera filéerna i grädden smaksatt med senapen 1 timme.

Gör en kall sås av craim fraish, dill och löjrom. Reglera konsistensen med lite matlagningsgrädde

Vik ut en filé och lägg 1 skiva gravlax på och sedan en filé till. Panera i rågmjöl utblandat med ströbröd.

Stek i olja och smör.

Servera med kokt potatisen, sallad, citronklyfta och ett gott öl.

 


Flädergratinerade Valbogubbar

Valbo - ort 1 mil väster om Gävle med bl.a. jordgubbsodlingar

·         1 1/2 liter jordgubbar

·         3 äggulor

·         1/2 dl florsocker

·         1 1/2 dl vispgrädde

·         2 msk outspädd flädersaft

Sätt ugnen på 225 grader. Rensa jordgubbarna och lägg dem tätt på ett ugnssäkert fat. Vispa äggulor och florsocker. Vispa grädden och blanda ner äggsmet och flädersaft. Bred ut smeten över bären. Gratinera i övre delen av ugnen tills den får färg, 8-10 min. Servera med vaniljglass

 

© Christer Andersson 1999-10-12