Herrmiddag i Gävleborg
Gruvligt
gott från Bodås
Bodås - f.d. gruvort
söder om Hofors. numera med champinjonodlingar i gruvorterna
·
500 g färska Bodåchampinjoner
·
10 msk ketchup
·
6 msk olja
·
3 tsk vitvinsvinäger
·
2 msk vatten
·
4 krm vitpeppar
·
2 pressade vitlöksklyftor
·
2 msk dill
·
sallad
·
tomat
·
sparris
Blanda
samtliga ingredienser utom campinjonerna till en sås. Lägg i de skivade champinjonerna
en ½ timme före servering.
Rosta, kanta
och smöra formbröd. Lägg på ett salladsblad, sen svampröran och garnera med tomat och
sparris.
Strömming
på Bönavis
Bönan - fiskeläge utanför
Gävle
·
rensade strömingsfiléer
·
3 dl matlagningsgrädde
·
Dijon-senap
·
ca 30 skivor gravlax
·
rågmjöl
·
ströbröd
·
4 dl lätt cream fraise
·
löjrom
·
dill
·
potatis
·
sallad
·
tomat
Klipp bort
fenorna på strömmingen och rensa bort ev. rester at ryggbenet. Marinera filéerna i
grädden smaksatt med senapen 1 timme.
Gör en kall
sås av craim fraish, dill och löjrom. Reglera konsistensen med lite matlagningsgrädde
Vik ut en
filé och lägg 1 skiva gravlax på och sedan en filé till. Panera i rågmjöl utblandat
med ströbröd.
Stek i olja
och smör.
Servera med
kokt potatisen, sallad, citronklyfta och ett gott öl.
Flädergratinerade
Valbogubbar
Valbo - ort 1 mil väster om
Gävle med bl.a. jordgubbsodlingar
·
1 1/2 liter jordgubbar
·
3 äggulor
·
1/2 dl florsocker
·
1 1/2 dl vispgrädde
·
2 msk outspädd flädersaft
Sätt ugnen
på 225 grader. Rensa jordgubbarna och lägg dem tätt på ett ugnssäkert fat. Vispa
äggulor och florsocker. Vispa grädden och blanda ner äggsmet och flädersaft. Bred ut
smeten över bären. Gratinera i övre delen av ugnen tills den får färg, 8-10 min.
Servera med vaniljglass
© Christer Andersson 1999-10-12