Dansk herrmiddag FD00814_.WMF (42704 bytes)                                                    1999-08-21

Smørrebrød-Smörrebröd

- med Currysill (8 pers)

  • 2 burk currysill
  • Danskt rågbröd – färdigskivat
  • smör till bredning
  • 1 stor rödlök
  • 4 ägg
  • krasse
  • ett par salladsblad

Koka äggen tills de är hårdkokta, c:a 10 minuter.

Smöra det skivade rågbrödet. Lägg salladsbladet på så att det täcker en del av brödet. Lägg på några bitar sill och garnera med en skiva rödlök och ett kvarts ägg. Toppa slutligen med krasse.

- med rökt ål och äggröra (8 pers)

  • 8 ägg
  • 3 msk grädde
  • några nypor salt
  • nymalen vitpeppar
  • 3+1 msk smör
  • grovt bröd med smör
  • 300 g rökt ål (kan bytas mot makrill)
  • gräslök

Knäck äggen i en skål. Vispa sönder dem med en gaffel och rör ner grädden. Salta och peppra.

Smält 3 msk smör i en rostfri alt. teflon kastrull och häll i äggröran. Rör om försiktigt på svag värme medan röran blir krämigt grynig, rör då i 2 msk kallt smör. Lägg över röran en värmd skål.

Skeda upp röran på smörade grovbrödskivor lägg på ett par bitar rökt ål. Garnera med gräslök.

- med leverpastej

  • 8 grovbrödskivor med smör
  • 8 tunna skivor dansk leverpastej med gelé eller aspic.
  • 8 msk rostad lök
  • bladpersilja
  • purjolök

Bred ut leverpastejen på brödet. Lägg gelébitarna ovanpå. Strö rostad lök och stick in ett par bitar purjolök. Garnera med bladpersilja.

 

Det är ytterst lämpligt att förtära förrätten tillsammans med Carlsberg Sort Guld och en Jubileum Ålborgs snaps.


Friterad rödspätta med vitlöksremouladsås

  • 16 filéer av rödspätta eller rödtunga
  • mix för frityrsmet (man kan väl få vara lite lat i bland)
  • olja till fritering
  • 2 förp aioli
  • bostongurka
  • dill, dragon, körvel
  • citron
  • sallad
  • tomat
  • persilja

Hetta upp oljan till ca 180-185 °C. Torka fileerna ytterst väl (annars fäster inte smeten) Doppa filéerna en och en i frityrsmeten. Lyft upp dem och låt rinna av lite. Friterna inte för många åt gången ca 3 minuter tills dom blivit gyllenbruna. Smaka av aiolin med lite bostongurka samt örtkryddorna. Servera med kokt potatis, citronklyfta, sallad, tomat och lite hackad persilja på potatisen. Givetvis en kall öl till.


Citronfromage med vispad grädde

  • 4 citroner
  • 8 ägg
  • 12 blad gelatin
  • 250 g strösocker
  • 5 dl grädde

Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med sockret tills det blir vitt.

Tvätta citronerna väl. Riv det gula på skalet från 2 av citronerna. Pressa saften ur alla citronerna. Lös upp gelatinbladen i kallt vatten (läs på förpackningen). Blanda till en massa.

Vispa vitan till skum, blanda sedan ned  det i äggmassan. Rör tills det stelnar.

Häll i en glasskål och ställ kallt.

Serveras med vispad grädde och kransekakor

Kransekage:

  • 500 g mandelmassa
  • 3 dl socker
  • ca ½ äggvita
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk äggvita

Blanda mandelmassa, socker och lite äggvita i taget tills smeten har en smidig men ändå fast konsistens.

Rulla långa ca 3 cm tjock stänger av smeten. Skär lagom stora kakbitar (drygt ½ dm) och grädda på bakpapper i 200°C ca 10 minuter. De ska ha en lätt ljusbrun färg. Sänk ungsvärmen till 75 °C och låt kakorna stå och eftertorka ca 3 timmar

Rör ut siktat florsocker och äggvita till glasyr. Spritsa snirkligt på kakorna när de kallnat.


2003-03-23