Corn and blue cheese soup á la O´Telia
8 pers
- 1 stor gul lök
- 1 påse djupfryst majs
- ½ liter matlagningsgrädde
- 1 paket blå mögelost
- grönsaksbuljong (tärning)
- 1 - 1½ paket bacon
- persilja
Finhacka löken och låt den svettas i en stor kastrull tills den känns mjuk. Lägg i majsen och låt den fräsa med ett tag.
Finhacka bacon och knaperstek. Låt rinna av på hushållspapper.
Häll i hälften av grädden och låt koka tills majsen är ordentligt mjuk. Häll i koket i en mixer och kör till en slät massa. Häll tlllbaka i kastrullen. Värm. Låt mögelosten smälta i. Späd med buljong och resten av grädden. Smaka av med cayennepeppar. Om soppan blir för tunn, red med idealmjöl.
Garnera på varje tallrik med bacon och finhackad persilja precis före servering
Chicken and crayfishgumbo
8 pers
- 1 grillad kyckling
- 1 paket bacon
- 1 paket djupfrysta kräftskjärtar
- 2 st jambalaya korvar
- 1 paket djupfryst minimajs
- 1 grön pakrika
- 1 röd lök
- 1 selleri
- vitlök
- 2 st chili peppar
- jalapenocuts (från deli.disken)
- 2 msk vetemjöl
- 1 burk krossade tomater
- cashew-nötter
- 1 tärning kycklingbuljong
- 2 dl creme fraice
- Knorr Cajun-krydda, timjan
- ris
Rensa och dela kycklingköttet i lagom bitar. Klyfta rödlöken, hacka paprikan i lagom bitar, finhacka chilipeppar, skär korven i bitar.
Fräs den hackade bacon i en gryta. Lägg i löken och övriga grönsaker, därefter kyckling och korv.
Pudra på nån matsked mjöl och rör om.
Häll på krossade tomaterna samt buljongtärningen. Låt koka tills grönsakerna känns färdiga. Späd ev. med vatten. Krydda. Blanda i creme fraice och låt bli varm och sist kräftskjärtarna. Servera med Uncle Ben rice.
New Orleans Bread Pudding With Whiskey Sauce
- 1 skivad formfranska
- 1 quart (knapp liter) helmjölk eller half-and-half (hälften mjölk och grädde)
- 3 ägg
- 2 tekoppar socker
- 2 msk vaniljsocker
- 2 tsk mald kanel
- 1 tekopp tekopp russin
- 3 msk smält margarin
Värm ugnen till 350°F = 175°C
Skär brödet i ganska stora bitar och blötlägg i mjölken så att den blir genomdränkt.
Tillsätt äggen, socker, vanilj, kanel och russin. Rör om ordentligt.
Pensla en form ca 20*35 cm med det smälta margarinet, häll i brödmixen och häll på mer kanel och russin ovanpå.
Baka i ugnen i ca 40 min tills den känns fast. Ta ut och kyl av. Dela i portionsbitar och servera med whisky-sås. Värm eventuellt under grillen precis före serveringen.
Whiskey-sause
- 1 tekopp socker
- 50 g smör
- 1 uppvispat ägg
- 2 ounces Bourbon eller Southern Comfort
Smält smör och socker i en tjockbottnad kastrull tills det är väldigt hett och upplöst. Ta av från plattan, tillsätt det uppvispade ägget väldigt sakta och under hårt vispande så att det inte koagulerar.
Kyl och tillsätt spriten.
Cajun 1998-12-05