· 24 kungsräkor
· 1 pak choi eller fänkål
· 8 salladslökar
· 4 vitlöksklyftor
· 2 röd peppar
· 2 krukor persilja
· 20 pärltomater
· 2 citroner
· 200 g smör med havssalt
· 4 msk olivolja
· salt och svartpeppar
· sesamolja
· sesamfrön
· bröd
Tina räkorna. Skala räkorna och ta ur tarmen
Ansa och strimla fänkålen och salladslökarna.
Skala och finhacka vitlöken.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Grovhacka persiljan. Dela tomaterna i halvor.
Dela citronen i klyftor.
Fräs fänkål, vitlök och chili sakta i smöret tills det är mjukt.
Stek räkorna i olivoljan i en het panna 30- 45 sekunder på varje sida. Krydda med salt och nymald peppar.
Alternativt. Grilla jätteräkorna under lock cirka 5 min per sida beroende på storlek, tills de blivit rödvita. Salta lätt. Utan lock = längre tid.
Vänd ner salladslök, persilja och tomater i fänkålssmöret under värme. Krydda med salt nymald peppar och lite sesamolja.
Fördela fänkålssmöret på assietter. Lägg på räkor och citronklyftor.
Till servering: Servera med bröd.
· 2 st hela kycklingar á ca1,3 kg, gärna majskyckling
· 2 st 33 cl öl, gärna en öl med karaktär t.ex. en ale
· Färdig rub
· 4 dl sweet chilisås
· 1 dl Teriyakisås
· 4 msk flytande honung
· 2 vitlöksklyftor
· 2 tsk dijonsenap
· 1 tumme färsk ingefära
· 2 lime
· salt, peppar
· lite Chilflakes om man vill ha mer hetta
Ta ut kycklingen från kylen i god tid.
Värm grillen till ca 185-200 °C. Lägre temperatur om kycklingarna är stora.
Pensla kycklingen med olja och rub.
Drick upp ca 1 dl av ölen. (vissa recept säger slå bort ölen, men det måste anses som alkoholmissbruk).
Trä kycklingen på ölburken och ställ på en aluminium form.
Grilla under lock i 1-1 ½ tim tills innertemperaturen vid låret är 82°.
Värm såsen. Pensla kycklingen sås de sista 10 minuterna.
Servera med ris och/eller wokade grönsaker samt sås
· 4 st bananer
· 8 dl mjöl eller tempuramix
· 2 flaskor lättöl
· 1 liter vaniljglass
· 4 st Japp
· 2 dl vispgrädde
Värm upp oljan till 190 grader.
Smält försiktigt jappen i grädden under omrörning på medellåg värme.
Blanda mjöl/tempuramix och öl till en jämn smet, ungefär som pannkakssmet. Tillsätt salt.
Doppa skalade bananer i frityrsmeten och lägg ner i oljan. Fritera ca 2 min, tills smeten stelnat och fått lite färg. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera med glass och sås