Grillade jätteräkor med pak choi

 

·      24 kungsräkor

·      1 pak choi eller fänkål

·      8 salladslökar

·      4 vitlöksklyftor

·      2 röd peppar

·      2 krukor persilja

·      20 pärltomater

·      2 citroner

·      200 g smör med havssalt

·      4 msk olivolja

·      salt och svartpeppar

·      sesamolja

·      sesamfrön

 

Till servering

 

·      bröd

 

Tina räkorna. Skala räkorna och ta ur tarmen

Ansa och strimla fänkålen och salladslökarna.

Skala och finhacka vitlöken.

Dela, kärna ur och finhacka chilin.

Grovhacka persiljan. Dela tomaterna i halvor.

Dela citronen i klyftor.

Fräs fänkål, vitlök och chili sakta i smöret tills det är mjukt.

Stek räkorna i olivoljan i en het panna 30- 45 sekunder på varje sida. Krydda med salt och nymald peppar.

 

Alternativt. Grilla jätteräkorna under lock cirka 5 min per sida beroende på storlek, tills de blivit rödvita. Salta lätt. Utan lock = längre tid.

 

Vänd ner salladslök, persilja och tomater i fänkålssmöret under värme. Krydda med salt nymald peppar och lite sesamolja.

Fördela fänkålssmöret på assietter. Lägg på räkor och citronklyftor.

Till servering: Servera med bröd.

 

Beer can sweet chili chicken

 

·      2 st hela kycklingar á ca1,3 kg, gärna majskyckling

·      2 st 33 cl öl, gärna en öl med karaktär t.ex. en ale

·      Färdig rub

Sås

·      4 dl sweet chilisås

·      1 dl Teriyakisås

·      4 msk flytande honung

·      2 vitlöksklyftor

·      2 tsk dijonsenap

·      1 tumme färsk ingefära

·      2 lime

·      salt, peppar

·      lite Chilflakes om man vill ha mer hetta

 

Ta ut kycklingen från kylen i god tid.

Värm grillen till ca 185-200 °C. Lägre temperatur om kycklingarna är stora.

Pensla kycklingen med olja och rub.

Drick upp ca 1 dl av ölen. (vissa recept säger slå bort ölen, men det måste anses som alkoholmissbruk).

Trä kycklingen på ölburken och ställ på en aluminium form.

Grilla under lock i 1-1 ½ tim tills innertemperaturen vid låret är 82°.

Värm såsen. Pensla kycklingen sås de sista 10 minuterna.

 

Servera med ris och/eller wokade grönsaker samt sås  

Friterad banan med glass & jappsås

 

·      4 st bananer

·      8 dl mjöl eller tempuramix

·      2 flaskor lättöl

·      1 liter vaniljglass

·      4 st Japp

·      2 dl vispgrädde

 

Värm upp oljan till 190 grader.

 

Smält försiktigt jappen i grädden under omrörning på medellåg värme.

 

Blanda mjöl/tempuramix och öl till en jämn smet, ungefär som pannkakssmet. Tillsätt salt.

Doppa skalade bananer i frityrsmeten och lägg ner i oljan. Fritera ca 2 min, tills smeten stelnat och fått lite färg. Låt rinna av på hushållspapper.

 

Servera med glass och sås