Kantarelltoast

 

·      8 skivor formfranska utan kant

·      8 dl kantareller (stekt mängd)

·      6 dl grädde

·      smör

·      salt och vitpeppar

1.  Smörstek kantarellerna (stek först i torr panna så avdunstar vätskan i svampen).

 2.  Reducera grädden tills den blivit behagligt tjock. Tillsätt kantarellerna och smaka av med salt och peppar.

 3.  Stek brödskivorna i smör tills de blivit gyllenbruna och spröda.

 4.  Lägg brödskivorna på papper att torka ett ögonblick. Sedan är det bara att fördela stuvningen på bröden och hugga in.

Toast Skagen

 

·      500 g  räkor med skal

·      1 dl  majonnäs

·      2 msk hackad dill

·      2 msk riven pepparot

·      Citronsaft, efter smak

·      100 g  löjrom till garnering

·      Nymalen vitpeppar, efter smak

·      Salt, efter smak

·      Smörstekt toast

 

1.  Skala räkorna och hacka dem grovt. 

 

 2.  Lägg i en bunke och blanda med majonnäsen, dillen och pepparroten. 

 

 3.  Smaksätt eventuellt med salt och peppar och en skvätt citronsaft 

 

 4.  Serveras på smörstekta toastskivor toppade med en riklig klick löjrom. Garnera med en dillkvist.

Ungersk gulasch med gremolata

 

·      1 kilo  benfri högrev

·      1/2msk+1tsk  salt

·      2  gula lökar

·      2  vitlöksklyftor

·      2msk+2msk  olivolja

·      25g+25g  smör

·      11/2 msk  paprikapulver

·      1 tsk  mald kummin

·      1 tsk  chilipeppar

·      1 liter  vatten

·      2  oxbuljongtärningar

·      5 dl  porter

·      1 burk  krossade tomater, (400 g)

·      2 krm  nymald svartpeppar

·      4-5  potatisar, (350 g)

·      2  röda paprikor

·      1  citron, pressad

 

Gremolata

 

·      2 vitlöksklyftor

·      1  knippa bladpersilja

·      1  citron, rivet skal

 

1.    Skär köttet i tärningar. Blanda bitarna med 1/2 msk salt och ställ åt sidan.

 

2.    Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja och 25 g smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg löken i en gryta.

 

3.    Bryn köttet i 2 msk olja och 25 g smör i omgångar tills det får fin färg. Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1–2 timmar.

 

4.    Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt.

 

5.    Gremolata: Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Blanda vitlök, persilja och citronskal till ett strössel.

 

6.    Servera grytan med gremolata och smetana eller crème


 

Fryst crème fraiche tårta

 

 

Blanda försiktigt allting

Täck botten av en 1,5 l form med krossade digistivekex

Bred över smeten

Täck med krossade digistivekex

 

Skall stå i frysen ca 2 tim

Ta ut den en bra stund före serveringen

 

Servera (garnera) med bär eller frukt (förslag kiwi och mandariner)

 

 

. Recept på Cheesecake & Fruktpajer