·
8
skivor formfranska utan kant
·
8
dl kantareller (stekt mängd)
·
6
dl grädde
·
smör
·
salt
och vitpeppar
1. Smörstek
kantarellerna (stek först i torr panna så avdunstar vätskan i svampen).
2. Reducera grädden tills den blivit behagligt
tjock. Tillsätt kantarellerna och smaka av med salt och peppar.
3. Stek brödskivorna i smör tills de blivit
gyllenbruna och spröda.
4. Lägg brödskivorna på papper att torka ett
ögonblick. Sedan är det bara att fördela stuvningen på bröden och hugga in.
·
500
g räkor med
skal
·
1
dl majonnäs
·
2
msk hackad dill
·
2
msk riven pepparot
·
Citronsaft,
efter smak
·
100
g löjrom till
garnering
·
Nymalen
vitpeppar, efter smak
·
Salt,
efter smak
·
Smörstekt
toast
1. Skala räkorna och hacka dem grovt.
2. Lägg
i en bunke och blanda med majonnäsen, dillen och pepparroten.
3.
Smaksätt eventuellt med salt och peppar och en skvätt citronsaft
4.
Serveras på smörstekta toastskivor toppade med en riklig klick löjrom.
Garnera med en dillkvist.
·
1
kilo benfri
högrev
·
1/2msk+1tsk salt
·
2 gula lökar
·
2 vitlöksklyftor
·
2msk+2msk olivolja
·
25g+25g smör
·
11/2
msk paprikapulver
·
1
tsk mald kummin
·
1
tsk chilipeppar
·
1
liter vatten
·
2 oxbuljongtärningar
·
5
dl porter
·
1
burk krossade
tomater, (400 g)
·
2
krm nymald
svartpeppar
·
4-5 potatisar, (350 g)
·
2 röda paprikor
·
1 citron, pressad
Gremolata
·
2
vitlöksklyftor
·
1 knippa bladpersilja
·
1 citron, rivet skal
1. Skär köttet i tärningar. Blanda bitarna
med 1/2 msk salt och ställ åt sidan.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs
löken i 2 msk olja och 25 g smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig.
Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 min.
Lägg löken i en gryta.
3. Bryn köttet i 2 msk olja och 25 g smör
i omgångar tills det får fin färg. Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten,
buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1–2
timmar.
4. Skala potatisen och skär den i
tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan
och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Smaka av
med citronsaft och 1 tsk salt.
5. Gremolata: Skala och finhacka vitlöken. Hacka
persiljan. Blanda vitlök, persilja och citronskal till ett strössel.
6. Servera grytan med gremolata
och smetana eller crème
Blanda försiktigt allting
Täck botten av en 1,5 l form med krossade digistivekex
Bred över smeten
Täck med krossade digistivekex
Skall stå i frysen ca 2 tim
Ta ut den en bra stund före serveringen
Servera (garnera) med bär eller frukt (förslag kiwi och
mandariner)
.