·
6-8
st små fina morötter
·
½
liter potatis av en fast sort
·
1
huvud blomkål
·
6
st salladslökar
·
2
dl små djävla gröna ärtor
·
200
g sockerärter
·
Babyspenat
eller Mangold
·
4
msk vetemjöl
·
10
dl vatten
·
10
dl mjölk
·
Grönsaksbuljong
fond eller tärning
·
2
st äggulor
·
1
dl vispgrädde
·
2
dl hackad persilja
Skala och skiva morötterna. Dela blomkålen i små buketter,
skiva löken, dela sockerärterna och potatisen.
Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull. Låt det koka upp
under vispning. Tillsätt mjölk och buljongtärning salt. Låt allt koka upp.
Lägg i potatis, morötter och blomkål och låt koka ca 10 min.
Lägg i lök och sockerärter och koka 2 min till.
Lägg i den grovt hackade spenaten och låt bli varmt
Blanda äggula och grädde och rör ner det och persiljan i
soppan. Låt inte soppan koka mer.
·
Rejält
med olika slags små tomater i olika färger
·
1
knippe vattenkrasse eller Machésallad
·
1
box krasse
·
1
knippe bladpersilja
·
1
st romansallad
·
1-2
st stora gul lökar
·
1
bunt grön sparris
·
2
klyftor vitlök
·
1
citron
·
Solroskärnor
·
Fin
olivolja
·
Svensk
getost
·
1
pkt färskost
·
Socker
·
Flingsalt
·
Svartpeppar
Dela hälften av tomaterna och slå in dem i aluminiumfolie.
Ringla över olivolja, krydda med lite socker, salt, svartpeppar och krossa 2
vitlöksklyftor och lägg på toppen.
Grilla paketen på hög värme på grillen i ca 30 min. Juicen
som bildas i botten blir dressing.
Dela resten av tomaterna och marinera i olivolja, socker,
salt, svartpeppar och zest (strimlat skal) och saften från citronen.
Lägg romansalladen i kallt vatten (gärna med is) för
krispigheten.
Lägg den plockade krassen och persiljan i en kall fuktig
handuk.
Dela på löken och grilla med snittytan nedåt på hög värme tills
ytan nästan är bränd. Därefter bakas den mjuk på en mindre del av grillen.
Plocka sen lökflaken till salladen.
Rosta solroskärnorna i torr panna med lite salt.
Vispa ihop 2 delar getost (ta bort ev
skal på osten) med 1 del färskost till en slät kräm.
Skala sparrisen och grilla på högsta värme innan
serveringen.
Blanda
alla ingredienser till salladen utom ostkrämen. Smaka av med juicen från de
grillade tomaterna, salt och peppar. Skeda upp östkrämen i ett fint ägg.
·
1,2,
kg ryggbiff av god kvalitet, gärna med fettkappan kvar
·
2
tsk dijonsenap
·
2
msk worcestershiresås
·
8
msk god olivolja
·
2
msk finhackad färsk timjan
·
flingsalt
och svartpeppar
Putsa köttet rent från senor och hinnor. Blanda i en skål
senap, worcestershiresås, olja, timjan, salt och
peppar. Lägg ner köttet och gnid in marinaden ordentligt. Marinera köttet i
minst 1 timme i kylen. Ta ut köttet från kylen och låt det bli rumstempererat
för grillningen.
·
8
msk hackad persilja
·
4
msk hackad oregano
·
4
msk hackad timjan
·
4
msk hackad vitlök
·
2
dl olivolja
·
6
msk citronsaft
·
2
tsk fint hackat citronskal
·
2
msk vitvinsvinäger
·
2
tsk torkade chiliflingor
·
2
tsk paprikapulver
·
2
tsk spiskummin
·
1
tsk salt
·
1
tsk socker
Använd
färska kryddor! Blanda
alla ingredienser till Chimichurryn och ställ svalt.
·
Morötter
·
Palsternacka
·
Färsk
potatis
·
Vitlök
·
Havssalt
·
Olivolja
·
Färsk
timjan
Skär rotsakerna i stavar
Lägg på en oljad plåt och pressa över vitlök och salta
Baka i 225°C ugn ca 45-60 min tills rotsakerna fått färg.
Rör om efter halva tiden.
Grilla
under tiden köttet på grillen, först på hög värme för färg. Flytta den sedan
till den indirekta värmen, vid sidan av glöden. Lägg köttet i ugnsfolie när
innertemperaturen uppnått 60-62°C och låt det vila i folie ca 15 min innan det
skivas upp i 1 cm tjocka skivor.
Skeda Chimichurry över köttet vid servering.
·
125
g smör
·
1½
dl socker
·
2
ägg
·
125
g vetemjöl
·
1
tsk bakpulver
Värm
ugnen till 200 °C. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i
pajformen.
Grädda
ca 20 min. Låt svalna.
·
2
l jordgubbar
·
2
dl vatten
·
1
dl socker
·
½
dl vatten
·
3
msk majzenamjöl
Koka 2
dl mosade jordgubbar i 2 dl vatten med socker ca 5 min. Blanda i Majzena som rörts ut i ½ dl vatten. Koka tills spadet är
klart. Låt svalna.
Tillsätt
resten av jodgubbarna som delats i halvor.
Bred
ut i pajskalet. Servera med vispgrädde.