Redd sommarsoppa (Ängamat)

 

·      6-8 st små fina morötter

·      ½ liter potatis av en fast sort

·      1 huvud blomkål

·      6 st salladslökar

·      2 dl små djävla gröna ärtor

·      200 g sockerärter

·      Babyspenat eller Mangold

·      4 msk vetemjöl

·      10 dl vatten

·      10 dl mjölk

·      Grönsaksbuljong fond eller tärning

·      2 st äggulor

·      1 dl vispgrädde

·      2 dl hackad persilja

Skala och skiva morötterna. Dela blomkålen i små buketter, skiva löken, dela sockerärterna och potatisen.

Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull. Låt det koka upp under vispning. Tillsätt mjölk och buljongtärning salt. Låt allt koka upp.

Lägg i potatis, morötter och blomkål och låt koka ca 10 min.

Lägg i lök och sockerärter och koka 2 min till.

Lägg i den grovt hackade spenaten och låt bli varmt

Blanda äggula och grädde och rör ner det och persiljan i soppan. Låt inte soppan koka mer.


 

Mästarsallad från Tromsø

Kocken bakom denna sallad vann pris som Årets Grønne Kock 2014

 

·      Rejält med olika slags små tomater i olika färger

·      1 knippe vattenkrasse eller Machésallad

·      1 box krasse

·      1 knippe bladpersilja

·      1 st romansallad

·      1-2 st stora gul lökar

·      1 bunt grön sparris

·      2 klyftor vitlök

·      1 citron

·      Solroskärnor

·      Fin olivolja

·      Svensk getost

·      1 pkt färskost

·      Socker

·      Flingsalt

·      Svartpeppar

Dela hälften av tomaterna och slå in dem i aluminiumfolie. Ringla över olivolja, krydda med lite socker, salt, svartpeppar och krossa 2 vitlöksklyftor och lägg på toppen.

Grilla paketen på hög värme på grillen i ca 30 min. Juicen som bildas i botten blir dressing.

Dela resten av tomaterna och marinera i olivolja, socker, salt, svartpeppar och zest (strimlat skal) och saften från citronen.

Lägg romansalladen i kallt vatten (gärna med is) för krispigheten.

Lägg den plockade krassen och persiljan i en kall fuktig handuk.

Dela på löken och grilla med snittytan nedåt på hög värme tills ytan nästan är bränd. Därefter bakas den mjuk på en mindre del av grillen. Plocka sen lökflaken till salladen.

Rosta solroskärnorna i torr panna med lite salt.

Vispa ihop 2 delar getost (ta bort ev skal på osten) med 1 del färskost till en slät kräm.

Skala sparrisen och grilla på högsta värme innan serveringen.

 

Blanda alla ingredienser till salladen utom ostkrämen. Smaka av med juicen från de grillade tomaterna, salt och peppar. Skeda upp östkrämen i ett fint ägg.


 

 

Helgrillad argentinsk ryggbiff med chimichurry och ugnsbakade rotsaker

 

·      1,2, kg ryggbiff av god kvalitet, gärna med fettkappan kvar

·      2 tsk dijonsenap

·      2 msk worcestershiresås

·      8 msk god olivolja

·      2 msk finhackad färsk timjan

·      flingsalt och svartpeppar

 

Putsa köttet rent från senor och hinnor. Blanda i en skål senap, worcestershiresås, olja, timjan, salt och peppar. Lägg ner köttet och gnid in marinaden ordentligt. Marinera köttet i minst 1 timme i kylen. Ta ut köttet från kylen och låt det bli rumstempererat för grillningen.

Chimichurry

·      8 msk hackad persilja

·      4 msk hackad oregano

·      4 msk hackad timjan

·      4 msk hackad vitlök

·      2 dl olivolja

·      6 msk citronsaft

·      2 tsk fint hackat citronskal

·      2 msk vitvinsvinäger

·      2 tsk torkade chiliflingor

·      2 tsk paprikapulver

·      2 tsk spiskummin

·      1 tsk salt

·      1 tsk socker

 

Använd färska kryddor! Blanda alla ingredienser till Chimichurryn och ställ svalt.

Rostade rotsaker

·      Morötter

·      Palsternacka

·      Färsk potatis

·      Vitlök

·      Havssalt

·      Olivolja

·      Färsk timjan

Skär rotsakerna i stavar

Lägg på en oljad plåt och pressa över vitlök och salta

Baka i 225°C ugn ca 45-60 min tills rotsakerna fått färg. Rör om efter halva tiden.

 

Grilla under tiden köttet på grillen, först på hög värme för färg. Flytta den sedan till den indirekta värmen, vid sidan av glöden. Lägg köttet i ugnsfolie när innertemperaturen uppnått 60-62°C och låt det vila i folie ca 15 min innan det skivas upp i 1 cm tjocka skivor.

Skeda Chimichurry över köttet vid servering.

 

Jordgubbspaj

Pajdeg

 

·      125 g smör

·      1½ dl socker

·      2 ägg

·      125 g vetemjöl

·      1 tsk bakpulver

 

Värm ugnen till 200 °C. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i pajformen.

Grädda ca 20 min. Låt svalna.

Fyllning

 

·      2 l jordgubbar

·      2 dl vatten

·      1 dl socker

·      ½ dl vatten

·      3 msk majzenamjöl

 

Koka 2 dl mosade jordgubbar i 2 dl vatten med socker ca 5 min. Blanda i Majzena som rörts ut i ½ dl vatten. Koka tills spadet är klart. Låt svalna.

Tillsätt resten av jodgubbarna som delats i halvor.

Bred ut i pajskalet. Servera med vispgrädde.