Vårrullar
16 st
- 2 msk olja
- 400 g fläskfärs
- 1 stor finhackad lök
- 4 små grovt rivna morötter
- 2 finhackade purjolökar
- 120 g finskuren kinakål
- 120 g grovhackade böngroddar
- 2 små röda paprikor, fint skurna i korta stavar
- 4 pressade vitlöksklyftor
- 2 tsk riven färsk ingefära
- 16 st vårrulleomslag
- olja till fritering
Värm oljan i stekpanna, tillsätt fläskfärsen. Stek på medelstart värme tills den är genomstekt och nästan all vätska kokat bort. Lägg över färsen i en stor skål mha en hålslev.
Lägg grönsakerna i en stor skål och blanda väl. Flytta över till stekpannan, stek ca 2 minuter tills grönsakerna känns mjuka. Blanda med köttfärsen i skålen.
Lägg ett vårulleomslag diagonalt på bordet. Lägg drygt 1 dl av färs/grönsaksblandningen på främre halvan av bladet. Vik det närmaste hörnet över fyllningen. Rulla nästan till mitten, vik in hörnen och rulla färdigt. Fukta sista hörnet med vatten så att det fäster bra.
Värm 4-5 cm olja till ca 180 °C och fritera ca 2 minuter tills vårrullarna är gyllenbruna. Vänd efter hand med en tång. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera med sweet chilisås.
Friterade räkor
8 pers
- 500 g räkor av stor sort
- mix för friyrsmet eller
- 2 dl vetemjöl
- 1 ½ dl mjölk
- ½ tsk salt
- 1 st vinäger
Skala räkorna (Eventuellt kan man lämna det yttersta på stjärten kvar).
Blanda i ordning friyrsmeten och lägg i räkorna.
Värm 4-5 cm olja till ca 180 °C och fritera tills räkorna är gyllenbruna. Vänd efter hand med en tång. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera med sötsur sås och ris.
Pancit (fried nudles)
8 pers
- 200 g lövbiff eller annat kött (fläskfilé, kyckling e.dyl.) finstrimlat.
- 1 hackad lök
- 1 röd och 1 grön strimlad paprika
- ½ strimlad purjolök
- soja
- 2 ½ kkp vatten
- 2 paket nudlar
Hetta upp olja i wok-panna.
Börja med att bryna lövbiffen på ganska hög värme. Ha i grönsakerna efter ett tag. Krydda med soja och wok-krydda. Ha i vattnet och lägg i nudlarna (utan kryddpaket).
Koka under omröring till nudlarna är mjuka och vattnet är borta.
Kycklingsatay med jordnötssås
8 pers
- 4 fycklingfiléer
- 1 msk soya
- 1 tsk färskpressad limesaft
- 2 tsk sesamolja
Skär kycklingfiléerna i långa strimlor och marinera.
Trä upp på grillspett och grilla på grill eller i ugn.
Jordnötssås
- 100 g rostade osaltade jordnötter
- 3 salladslökar, hackade
- 1 tsk curry
- 1 tsk spiskummin
- ½ tsk koriander
- 1 msk honung
- 2 tsk ljus soya
- 2½ dl vatten
- 1 tsk sambal olek
- 2 vitlöksklyftor
Kör alla ingredienser till såsen i matberedare till slät sås. Häll såsen i en kastrull, hetta upp på medelstark värme ca 3 minuter tills såsen kokat ihop.
Stekta bananer med kokos och kanelsås
- 3 stora bananer
Kanel och kokossås
- 1 ½ msk mjöl
- 3 msk socker
- 1 tsk kanel
- 5 dl kokosmjölk
Skär bort ändarna på bananerna. Lägg i eldfast form och ställ in i ugnen tills dom blir bruna
Rör i hop mjöl, socker och kanel i en kastrull. Tillsätt kokosmjölken och blanda väl. Ställ kastrullen på medelstark värme och låt såsen koka upp under omröring och sjuda ca 2 minuter tills den tjocknar.
Asiatisk herrmiddag 1998-05-09