ˇ
1
kg rensade räkor
ˇ
1
dl majonnäs
ˇ
1
dl Crčme fraiche
ˇ
2
msk hackad dill
ˇ
Citronsaft,
efter smak
ˇ
100
g löjrom till garnering
ˇ
Nymalen
vitpeppar, efter smak
ˇ
Salt,
efter smak
ˇ
Wasabi,
efter smak
ˇ
Smörstekt
toast
1. Skala räkorna och hacka dem grovt.
2. Lägg
i en bunke och blanda med majonnäsen, dillen och wasabi.
3.
Smaksätt eventuellt med salt och peppar och en skvätt citronsaft
4.
Serveras på smörstekta toastskivor toppade med en riklig klick löjrom.
Garnera med en dillkvist.
ˇ
1,5-2
kilo rimmad oxbringa
ˇ
1
stor gul lök
ˇ
1
-2 morötter
ˇ
2
lagerblad
ˇ
5-6
pepparkorn
Rotsaker
ˇ
2/3
kg rotselleri
ˇ
2/3
kg potatis
ˇ
Palsternacka
ˇ
4-5
små fina morötter
ˇ
350
g kålrot
ˇ
7
knipplökar eller purjolök (10 knipplökar = 2 purjolökar, det vita)
ˇ
1
knippe bladpersilja
1.
Lägg
köttet i en gryta och häll på kokhett vatten så att det täcker. Låt koka upp.
Skumma av ordentligt
2.
Skala
löken och morötterna, skär dem grovt. Lägg grönsaker, lagerblad och pepparkorn
i grytan. Låt sjuda under lock i minst 2 timmar. Prova om bringan är
färdigkokt; en stekgaffel ska lätt släppa taget om man sticker in den i köttet
och lyfter rakt upp.
3.
Ta upp köttet och svep in i folie. Sila
buljongen
4.
Skala
och fintärna palsternacka, morot, kålrot, rotselleri och lök. Koka i buljongen
cirka 15 minuter
Wasabikräm
ˇ
1
stort paket (400 g) Philadelphiaost
ˇ
Wasabi
efter smak
1.
Skiva
köttet tunt. Lägg i köttet i grytan så det blir lite varmt.
2.
Hacka
persiljan och vänd ner i grytan just före servering.
3.
Servera
i djupa tallrikar med lite buljong och en klick Wasabikräm
ˇ
1,5
dl råsocker
ˇ
50
gram smör
ˇ
5-6
stycken fasta äpplen som ex. Aroma
ˇ
1
dl Calvados
ˇ
4-5
stycken ark frysta smördegsplattor ā ca 8x17 cm eller motsvarande färsk smördeg
på rulle (det behövs smördeg så att det kan täcka pannan du ska laga tarte tatin i)
ˇ
Vaniljsås,
glass eller grädde
1.
Sätt
ugnen på 200 grader.
2.
Skala,
kärna ur och klyfta äpplena. Lägg klyftorna att dra i Calvados.
3.
Värm
socker och smör i en stekpanna (som tål ugnen) och smält ihop till ljust brun
färg - karamell. Akta så det inte bränns.
4.
Lägg
i äppelklyftorna och vänd runt dem i karamellen i pannan samt koka på låg värme
i 10 minuter. Äpplena ska vara ljust bruna.
5.
Kavla
under tiden ut smördegsbitarna på en mjölad yta. Lappa ihop dem så att de är
lite större än stekpannans yta och så att den kan läggas över som lock.
6.
Ta
stekpannan med äpplena från värmen och täck med smördegen som ett lock. Stoppa
in degen runt kanterna.
7.
Ställ
in pannan i ugnen och grädda i 20 minuter.
8.
Sänk
värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter. Tarte Tatin degen ska vara frasig
och gyllene.
9.
Ta
ut tårtan och skär med en kniv runt kanten så att den lossnar. Nu kan du vända
den upp och ner på tallrik och sedan vända tillbaks på ett serveringsfat eller
tallrik igen så att degen hamnar upp.
10. Servera Tarte
Tatin med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås
samt kaffe och resterande Calvados.