Toast Skagen

 

ˇ      1 kg rensade räkor

ˇ      1 dl majonnäs

ˇ      1 dl Crčme fraiche

ˇ      2 msk hackad dill

ˇ      Citronsaft, efter smak

ˇ      100 g löjrom till garnering

ˇ      Nymalen vitpeppar, efter smak

ˇ      Salt, efter smak

ˇ      Wasabi, efter smak

ˇ      Smörstekt toast

 

1.  Skala räkorna och hacka dem grovt. 

 

 2.  Lägg i en bunke och blanda med majonnäsen, dillen och wasabi. 

 

 3.  Smaksätt eventuellt med salt och peppar och en skvätt citronsaft 

 

 4.  Serveras på smörstekta toastskivor toppade med en riklig klick löjrom. Garnera med en dillkvist.

Rimmad oxbringa med buljongkokta rotsaker och wasabikräm

 

ˇ      1,5-2 kilo rimmad oxbringa

ˇ      1 stor gul lök

ˇ      1 -2 morötter

ˇ      2 lagerblad

ˇ      5-6 pepparkorn

 

Rotsaker

 

ˇ      2/3 kg rotselleri

ˇ      2/3 kg potatis

ˇ      Palsternacka

ˇ      4-5 små fina morötter

ˇ      350 g kålrot

ˇ      7 knipplökar eller purjolök (10 knipplökar = 2 purjolökar, det vita)

ˇ      1 knippe bladpersilja

 

 

1.    Lägg köttet i en gryta och häll på kokhett vatten så att det täcker. Låt koka upp. Skumma av ordentligt

2.    Skala löken och morötterna, skär dem grovt. Lägg grönsaker, lagerblad och pepparkorn i grytan. Låt sjuda under lock i minst 2 timmar. Prova om bringan är färdigkokt; en stekgaffel ska lätt släppa taget om man sticker in den i köttet och lyfter rakt upp.

3.     Ta upp köttet och svep in i folie. Sila buljongen

4.    Skala och fintärna palsternacka, morot, kålrot, rotselleri och lök. Koka i buljongen cirka 15 minuter

 

Wasabikräm

 

ˇ      1 stort paket (400 g) Philadelphiaost

ˇ      Wasabi efter smak

1.    Skiva köttet tunt. Lägg i köttet i grytan så det blir lite varmt.

2.    Hacka persiljan och vänd ner i grytan just före servering.

3.    Servera i djupa tallrikar med lite buljong och en klick Wasabikräm


Fransk äppeltårta (Tarte Tatin)

 

 

ˇ      1,5 dl råsocker

ˇ      50 gram smör

ˇ      5-6 stycken fasta äpplen som ex. Aroma

ˇ      1 dl Calvados

ˇ      4-5 stycken ark frysta smördegsplattor ā ca 8x17 cm eller motsvarande färsk smördeg på rulle (det behövs smördeg så att det kan täcka pannan du ska laga tarte tatin i)

ˇ      Vaniljsås, glass eller grädde

 

1.    Sätt ugnen på 200 grader.

2.    Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg klyftorna att dra i Calvados.

3.    Värm socker och smör i en stekpanna (som tål ugnen) och smält ihop till ljust brun färg - karamell. Akta så det inte bränns.

4.    Lägg i äppelklyftorna och vänd runt dem i karamellen i pannan samt koka på låg värme i 10 minuter. Äpplena ska vara ljust bruna.

5.    Kavla under tiden ut smördegsbitarna på en mjölad yta. Lappa ihop dem så att de är lite större än stekpannans yta och så att den kan läggas över som lock.

6.    Ta stekpannan med äpplena från värmen och täck med smördegen som ett lock. Stoppa in degen runt kanterna.

7.    Ställ in pannan i ugnen och grädda i 20 minuter.

8.    Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter. Tarte Tatin degen ska vara frasig och gyllene.

9.    Ta ut tårtan och skär med en kniv runt kanten så att den lossnar. Nu kan du vända den upp och ner på tallrik och sedan vända tillbaks på ett serveringsfat eller tallrik igen så att degen hamnar upp.

10. Servera Tarte Tatin med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås samt kaffe och resterande Calvados.