Linssoppa med chili

 

Ingredienser:


1 stor gul lök
3 klyftor vitlök

1 röd chilifrukt finhackad

2 msk tomatpuré

4 dl röda linser
6 msk olivolja
1,5 l grönsaksbuljong
2 burk krossade tomater gärna med chilikrydda då kan man skippa chilisåsen
(2 msk chilisås)
½ tsk salt

Creme fraiche
 
Lägg linserna i ett durkslag. Skölj i rinnande kallt vatten tills sköljvattnet ser klart ut.

Hacka lök, chili och vitlök och fräs därefter i olivoljan. Fräs med tomatpurén ett tag

Lägg i linserna tillsammans med den grönsakerna och fräs ytterligare någon minut.

Häll på buljongen, de krossade tomaterna och chilisåsen, koka under lock ca 10 minuter eller tills linserna är mjuka. Mixa med mixerstav.

Smaka av med salt. Servera med en klick craime fraiche och ett grovt mjukt bröd.


 

Enklaste kycklinggrytan

 

Ingredienser

Ca 1 kg urbenad kycklinglår (kallas ibland felaktigt för kycklinglårfilé.)
2 paket bacon

2 påsar frysta wokgrönsaker t.ex. Coop Malay Mix.

1 påse små steklökar
vetemjöl

tomatpure

rött vin

1 msk kycklingfond

Marinerade  godsaker från delikatessen, t.ex. vitlök, svamp, oliver, soltorkad tomat (hacka den i mindre bitar) m.m.

Creme fraiche

 

Gör så här:

Putsa kycklingen fri från hinnor och fett. Dela i lagom stora grytbitar
Marinera gärna ett par timmar i någon god färdig marinad t.ex. vitlök.

Bryn kycklingen. Ställ åt sidan.

Hacka bacon i bitar. Fräs i en stor gryta.

När baconet börja få färg slå i de frysta grönsakerna samt den skalade steklöken och låt det fräsa med ett tag.

Ha i tomatpurén och pudra över vetemjöl. Rör om.

Häll på rött vin så att det täcker.

Häll i ett skvätt kycklingfond.

Låt puttra ett tills det blivit mört.

Späd med vatten vid behov efterhand som vinet kokar bort.
Lägg i de marinerade grönsakerna.

Låt det bli varmt.

Servera med kokt potatis och en klick creme fraiche

 

 


 

Varm choklad & hallonbakelse med vaniljglass

 

Ingredienser

150 g mörk kvalitets choklad 70%
150 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
3 äggulor
3 hela ägg
2 msk marsalavin

1 påse frysta hallon
1 lit vaniljglass
Muffinsformar i silikon
Flytande smör till smörjning
Florsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Pensla formarna med smält smör.
Smält chokladen och smöret i vattenbad.
Blanda socker, ägg och marsala och rör ner det i chokladsmeten.
Sikta mjölet och vänd ner det i smeten.
Skeda upp smeten i formarna och tryck i tre färska hallon i varje form.
Gräddas i 175 grader ca 7-10 minuter i varmlufts ugn.
Skär med en kniv runt kanten på formen och stjälp upp dem på tallriken. De skall vara flytande (ogräddade) i mitten. Man ser att de är klara när kanterna börjat bli torra.
Pudra över florsocker och servera med mjuk vaniljglass.