Linssoppa med chili
Ingredienser:
1 stor gul lök
3 klyftor vitlök
1
röd chilifrukt finhackad
2
msk tomatpuré
4
dl röda linser
6 msk olivolja
1,5 l grönsaksbuljong
2 burk krossade tomater gärna med chilikrydda då kan man skippa chilisåsen
(2 msk chilisås)
½ tsk salt
Creme
fraiche
Lägg linserna i ett durkslag. Skölj i rinnande kallt vatten tills sköljvattnet
ser klart ut.
Hacka
lök, chili och vitlök och fräs därefter i olivoljan. Fräs med tomatpurén ett
tag
Lägg
i linserna tillsammans med den grönsakerna och fräs
ytterligare någon minut.
Häll på buljongen, de krossade tomaterna och chilisåsen, koka under lock ca 10 minuter eller tills linserna är mjuka. Mixa med mixerstav.
Smaka av med salt.
Servera med en klick craime fraiche och ett grovt mjukt bröd.
Enklaste kycklinggrytan
Ingredienser
Ca
1 kg urbenad kycklinglår (kallas ibland felaktigt för kycklinglårfilé.)
2 paket bacon
2
påsar frysta wokgrönsaker t.ex. Coop Malay Mix.
1
påse små steklökar
vetemjöl
tomatpure
rött
vin
1
msk kycklingfond
Marinerade godsaker från delikatessen, t.ex. vitlök,
svamp, oliver, soltorkad tomat (hacka den i mindre bitar) m.m.
Creme
fraiche
Gör
så här:
Putsa
kycklingen fri från hinnor och fett. Dela i lagom stora grytbitar
Marinera gärna ett par timmar i någon god färdig marinad t.ex. vitlök.
Bryn
kycklingen. Ställ åt sidan.
Hacka
bacon i bitar. Fräs i en stor gryta.
När
baconet börja få färg slå i de frysta grönsakerna samt den skalade steklöken
och låt det fräsa med ett tag.
Ha
i tomatpurén och pudra över vetemjöl. Rör om.
Häll
på rött vin så att det täcker.
Häll
i ett skvätt kycklingfond.
Låt
puttra ett tills det blivit mört.
Späd
med vatten vid behov efterhand som vinet kokar bort.
Lägg i de marinerade grönsakerna.
Låt
det bli varmt.
Servera
med kokt potatis och en klick creme fraiche
Varm choklad & hallonbakelse med
vaniljglass
Ingredienser
150
g mörk kvalitets choklad 70%
150 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
3 äggulor
3 hela ägg
2 msk marsalavin
1 påse frysta hallon
1 lit vaniljglass
Muffinsformar i silikon
Flytande smör till smörjning
Florsocker
Gör
så här:
Sätt
ugnen på 175 grader varmluft.
Pensla formarna med smält smör.
Smält chokladen och smöret i vattenbad.
Blanda socker, ägg och marsala och rör ner det i chokladsmeten.
Sikta mjölet och vänd ner det i smeten.
Skeda upp smeten i formarna och tryck i tre färska hallon i varje form.
Gräddas i 175 grader ca 7-10 minuter i varmlufts ugn.
Skär med en kniv runt kanten på formen och stjälp upp dem på tallriken. De
skall vara flytande (ogräddade) i mitten. Man ser att de är klara när kanterna
börjat bli torra.
Pudra över florsocker och servera med mjuk vaniljglass.