Cena norvegese e italiana con colleghi bello -  da capo

Appetizers

ˇ      Crostini med Tapenade

ˇ      Fetaost och oliver på tandpetare

ˇ      Crostini med Soltorkade tomatcreme och Salami

ˇ      Ugnsbakade cocktailtomater med pesto

 

Serveras med ett mousserande torrt vin, Ferrari Brut (nr 7721)

Insalata con bresaola e crema di gorgonzola

 

ˇ      300 g  Gorgonzola Dolce

ˇ      300 g Mascarpone

ˇ      2 msk Vitvinsvinäger

ˇ      2 msk Olivolja Extra Vergine

ˇ      200 g italiensk sallad

ˇ      2 burk Kronärtskockor Marinerade ,290 g

ˇ      2 burk Oliver Kalamata urkärnade , 290 g

ˇ      12-15 små tomater gärna olika sorter och färger

ˇ      2 msk Olivolja Extra Vergine eller Intenso Extra Vergine

ˇ      1 msk Aceto Balsamico

ˇ      1 krm salt nymalen svartpeppar

ˇ      150g Bresaola

Gorgonzolakräm.

Smält ner gorgonzolaosten i en kastrull på medelvärme, tillsätt mascarpone och mixa slätt med en stavmixer. Smaka av med vinäger och eventuellt lite salt. Låt svalna.

 

Italiensk sallad.

Skölj rucolan i kallt vatten och torka den i en salladsslunga eller på papper. Häll av kronärtskockorna från lagen och dela dem i mindre bitar, lägg i en bunke.

Häll av oliverna och lägg dem i samma bunke. Skölj tomaterna, dela dem och blanda med kronärtskockorna och oliverna. Vänd ner rucolan tillsammans med olivolja och balsamico, salt och peppar.

Lägg upp allt på ett fat, lägg på bresaolan och servera gorgonzolakrämen vid sidan om.

Cotoletta di pollo con salsa di pomodoro e insalata di patate con fagioli

 

ˇ      8 tunnskivade kycklingfiléer

ˇ      Vetemjöl

ˇ      2 uppvispade ägg

ˇ      Finriven parmesanost

ˇ      Torkad persilja

ˇ      Panko

ˇ      Ströbröd

ˇ      Salt, vitpeppar

 

Blanda den rivna osten med Panko, och ströbröd i lika delar. Smaksätt med lite salt, vitpeppar och torkad persilja.

Banka ut kycklingen till tunna schnitzlar med en köttklubba. Vänd i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och därefter i ostblandningen. Stek några minuter på varje sida i en het stekpanna med såväl lite olja som smör i pannan. Serveras omedelbart.

Salsa di pomodri

ˇ      3 burkar hela tomater

ˇ      1 frp krossade tomater med chili

ˇ      1/2 dl vatten                

ˇ      1 dl olivolja                  

ˇ      2 små rödlökar            

ˇ      2 tsk flingsalt              

ˇ      1 kruka basilika          

ˇ      2 krm nymald svartpeppar              

ˇ      1 kruka oregano         

ˇ      2 vitllöksklyftor

ˇ      1 msk strösocker ev.  

ˇ      Ŋ-1 dl tomatpuré

 

Häll upp tomaterna i en skål. Ta upp tomaterna och tomaterna i tärningar. Spara såsen!

Skala och finhacka lök och vitlök.

Hacka örterna.

Fräs tomater, lök och vitlök i olivolja i en gryta under omrörning ca 5 min.

Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare ca 2 min. Häll på såsen från tomaterna och ev vatten och tillsätt örter, salt, peppar och eventuellt socker. Låt såsen sjuda utan lock ca 30 min.              

Insalata di patate con fagioli

ˇ      1,5 kg Potatis

ˇ      3 frp Blandade ekologiska bönor ā 380 g

ˇ      3 Rödlök

ˇ      2 burk ā 295 g Cocktailkapris

ˇ      3 dl Svarta oliver

ˇ      120 g Ruccola

 

Koka potatisen med skal i saltat vatten. Låt den kallna något. Blanda senap och vinäger i en stor skål. Vispa droppvis in oljan till en krämig dressing. Halvera potatisen och vänd ned senapsdressingen i potatisen. Låt svalna. Blanda den krämiga potatisen med skivad lök, kapris, bönor, oliver och rucola. Smaka av med salt, peppar och lite olivolja

Dressing

ˇ      4 msk Senap Jonnys

ˇ      4 msk vitvinsvinäger

ˇ      2 dl Olivolja

 

Vin: Ruffino Chianti (nr 2310) och Masi Modello delle Venezie (nr 2386)

Nettarine in fillo con yogurt panna e salsa di lamponi piccante

 

ˇ      1 förp filodeg, tinad och övertäckt med en fuktig handduk

ˇ      8 mogna nektariner

ˇ      socker

ˇ      kanel

ˇ      smör

ˇ      3 dl turkisk yoghurt

ˇ      3 dl grädde

ˇ      2 krm vaniljsocker

ˇ      2 förp hallon

ˇ      1 dl socker

ˇ      saften från 1 lime

 

Pensla 2-3 ark filodeg per person med lite smält smör. Lägg i buntar

Skala och halvera nektarinerna. Lägg två halvor på varje bunt filodeg.

Dofta över lite kanel och strö över lite socker.

Avsluta med en liten klick smör och vik ihop till ett paket.

Grädda i ugnen på 175 grader tills filodegen blivit spröd och lätt gyllene till färgen.

Vispa under tiden grädden med lite vaniljsocker. Tillsätt sedan yoghurten och vispa till luftig konsistens.

Häll hallonen i en kastrull och låt smälta under omrörning.

Smaksätt med saften från en lime och socker till lagom sötma. Såsen ska vara syrlig. Späd ev med lite vatten till en såsig konsistens.

Låt filodegsknytena svalna lite, men servera hallonsåsen lite varm.

 

Espresso

Avec: Limoncello di Capri (nr 781)