Det här fotot av Okänd författare licensieras enligt CC BY-SA

 

Gravad oxfilé med nobissås, sparris och ruccolasallad.

5-6 pers

Oxfilé

 

·      500 g oxfilé, putsad

·      1,5 msk salt

·      1,5 msk strösocker

·      0,75 msk svartpeppar, krossad

·      0,75 msk vitpeppar, krossad

·      2 msk whiskey

 

Blanda salt, socker och kryddorna. Klappa in blandningen på oxfilén. Lägg filén i en plastpåse. Ställ in den i kylskåpet.

 

Vänd filén ett par gånger per dag i fem dygn så kommer en lag att bildas och den skall komma åt filén överallt.

 

Skiva filén i så tunna skivor som möjligt. Kan frysas en timme innan uppskärning så är lättare att få fina tunna skivor.

 

Nobissås

 

·      2 ägg (använd bara äggulan)

·      3 msk vitvinsvinäger

·      1,5 tsk dijonsenap

·      3 dl majsolja (eller rapsolja)

·      1,5 klyfta vitlök (liten)

·      0,75 tsk salt

·      1,5 krm vitpeppar, nymald

·      3 msk gräslök, hackad

 

Lägg äggen i kokande vatten och koka i exakt tre minuter, spola sedan genast med kallt vatten.

 

Knäck äggen och skrapa ur äggulan i en mixer eller matberedare. Tillsätt vinäger och senap och vispa.

 

Tillsätt oljan droppvis under fortsatt blandning till såsen tjocknat.

Häll såsen i en skål och tillsätt pressad vitlök, salt, peppar och gräslök. Kan med fördel förberedas i förväg.

Till servering

·      Lättkokt grön sparris

·      Ruccola

Älgfärsbiffar med rökig whisky- och grönpepparsås och mandelpotatis

 

5-6 pers

Biffar

 

·      300 g älgfärs

·      150 g fläskfärs

·      3 msk ströbröd

·      1½ dl mjölk

·      1 stor rödlök

·      Färsk timjan (finhackad)

·      3 msk stark senap

 

Blanda ströbrödet och mjölken i en bunke. Låt det svälla i cirka 5 minuter.

 

Hacka rödlöken och blanda den med ägget, senapen, salt, peppar och timjan. Vänd i färserna och tillsätt sedan ströbrödsblandningen. Arbeta ihop allt till en slät färs med en träslev. Låt stå i någon minut för att färsen ska stabilisera sig.

Forma färsen till biffar. Bryn biffarna i smör 3-5 minuter på varje sida. Ta upp biffarna ur pannan och slå bort överblivet fett. Håll biffarna varma.

 

Whiskeysås

 

·      3 schalottenlökar

·      grönpeppar krossad

·      ca 1,5 msk smör

·      3 msk koncentrerad grönsaksfond

·      3 dl vatten

·      3-4,5 dl vispgrädde

·      1,5 msk tomatpuré

·      1,5 tsk strösocker

·      maizenaredning

·      salt

·      0,75-1,5 tsk kinesisk soja

 

Finhacka löken och fräs mjukt i smör tillsammans med grönpepparkornen i samma panna som du stekt biffarna i utan att det får färg.

Tillsätt 2 msk whisky, fond, vatten, grädde, tomatpuré och socker. Låt det småkoka ihop en stund.

Tillsätt 1-2 msk whisky, och ett par stänk soja, smaka er fram och red ev. av såsen med maizena.

Till servering

·      Kokt mandelpotatis

·      Rårörda lingon

 

 

Fröknäcke

 

 

·      2 dl Majsmjöl

·      1 dl Solroskärnor Naturella

·      1 dl Linfrö Helt

·      1 dl Sesamfrö Oskalat

·      0.5 dl Rapsolja

·      2 dl kokhett vatten

·      1 tsk Flingsalt

 

Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.

 

 Blanda majsmjöl, solroskärnor, linfrön och sesamfrön i en bunke.

 

Koka upp vatten.

 

Tillsätt olja och kokhett vatten till bunken med mjöl- och fröblandningen. Rör om så att allt blandas ihop.

 

Tryck ut degen på plåten med bakplåtspapper så att degen blir tunt fördelad över hela plåten. Smula över flingsalt.

 

Grädda bröder i mitten av ugnen i 1 tim.

 

Öppna ugnsluckan något efter 1 tim och låt brödet stå kvar och torka i ugnen ca 30 min. Låt brödet svalna och bryt det sedan i bitar.

 

Till servering

·      Vispat brynt smör


 

Kladdkaka med jordgubbsmousse och kolaflarn.

 

Kladdkaka

 

·      120 g smör, rumsvarmt

·      2,5 dl strösocker

·      2 ägg

·      1,5 dl vetemjöl

·      0,5 krm salt

·      0,75 dl kakao

·      1 tsk vaniljsocker

 

Värm ugnen till 175 grader.

 

Vispa det rumsvarma smöret med sockret pösigt. Rör i ett ägg i taget.

 

Blanda mjöl, salt, kakao och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen i smörsmeten och blanda.

 

Häll upp och bred ut smeten i på en plåt. Baka i ugnen ca 20 minuter. Låt sedan kallna.

Jordgubbsmousse:

 

·      5 gelatinblad

·      500-600 g jordgubbar

·      2 dl florsocker

·      3 äggulor

·      5 dl vispgräddeS

·       

 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

 

Mixa jordgubbarna till en slät puré.

 

Vispa florsocker med äggulor poröst.

 

Vispa grädden i en annan bunke. Den ska vara lättvispad.

 

Värm sakta upp ca 1 dl av jordgubbspurén.

Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem så att de löser sig i den varma jordgubbspurén. Det ska inte koka.

 

Blanda sedan ner blandningen i äggröran och ha i resten av jordgubbspurén. Rör till en slät smet.

 

Vänd sedan ner grädden till en slät smet.

 

Häll moussen över kladdkakan och låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.