Det här fotot av Okänd författare licensieras enligt CC BY-SA
Gravad oxfilé med nobissås, sparris och
ruccolasallad.
5-6 pers
·
500
g oxfilé, putsad
·
1,5
msk salt
·
1,5
msk strösocker
·
0,75
msk svartpeppar, krossad
·
0,75
msk vitpeppar, krossad
·
2
msk whiskey
Blanda
salt, socker och kryddorna. Klappa in blandningen på oxfilén. Lägg filén i en plastpåse.
Ställ in den i kylskåpet.
Vänd
filén ett par gånger per dag i fem dygn så kommer en lag att bildas och den
skall komma åt filén överallt.
Skiva
filén i så tunna skivor som möjligt. Kan frysas en timme innan uppskärning så
är lättare att få fina tunna skivor.
·
2
ägg (använd bara äggulan)
·
3
msk vitvinsvinäger
·
1,5
tsk dijonsenap
·
3
dl majsolja (eller rapsolja)
·
1,5
klyfta vitlök (liten)
·
0,75
tsk salt
·
1,5
krm vitpeppar, nymald
·
3
msk gräslök, hackad
Lägg
äggen i kokande vatten och koka i exakt tre minuter, spola sedan genast med
kallt vatten.
Knäck
äggen och skrapa ur äggulan i en mixer eller matberedare. Tillsätt vinäger och
senap och vispa.
Tillsätt
oljan droppvis under fortsatt blandning till såsen tjocknat.
Häll
såsen i en skål och tillsätt pressad vitlök, salt, peppar och gräslök. Kan med
fördel förberedas i förväg.
·
Lättkokt
grön sparris
·
Ruccola
Älgfärsbiffar med rökig whisky- och grönpepparsås och mandelpotatis
5-6 pers
·
300
g älgfärs
·
150
g fläskfärs
·
3
msk ströbröd
·
1½
dl mjölk
·
1
stor rödlök
·
Färsk
timjan (finhackad)
·
3
msk stark senap
Blanda
ströbrödet och mjölken i en bunke. Låt det svälla i cirka 5 minuter.
Hacka
rödlöken och blanda den med ägget, senapen, salt, peppar och timjan. Vänd i
färserna och tillsätt sedan ströbrödsblandningen. Arbeta ihop allt till en slät
färs med en träslev. Låt stå i någon minut för att färsen ska stabilisera sig.
Forma
färsen till biffar. Bryn biffarna i smör 3-5 minuter
på varje sida. Ta upp biffarna ur pannan och slå bort överblivet fett. Håll
biffarna varma.
·
3
schalottenlökar
·
grönpeppar
krossad
·
ca
1,5 msk smör
·
3
msk koncentrerad grönsaksfond
·
3
dl vatten
·
3-4,5
dl vispgrädde
·
1,5
msk tomatpuré
·
1,5
tsk strösocker
·
maizenaredning
·
salt
·
0,75-1,5 tsk kinesisk soja
Finhacka
löken och fräs mjukt i smör tillsammans med grönpepparkornen i samma panna som
du stekt biffarna i utan att det får färg.
Tillsätt
2 msk whisky, fond, vatten, grädde, tomatpuré och socker. Låt det småkoka ihop
en stund.
Tillsätt
1-2 msk whisky, och ett par stänk soja, smaka er fram
och red ev. av såsen med maizena.
·
Kokt
mandelpotatis
·
Rårörda
lingon
·
2
dl Majsmjöl
·
1
dl Solroskärnor Naturella
·
1
dl Linfrö Helt
·
1
dl Sesamfrö Oskalat
·
0.5
dl Rapsolja
·
2
dl kokhett vatten
·
1
tsk Flingsalt
Sätt
ugnen på 150 grader. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.
Blanda majsmjöl, solroskärnor, linfrön och
sesamfrön i en bunke.
Koka upp
vatten.
Tillsätt
olja och kokhett vatten till bunken med mjöl- och fröblandningen. Rör om så att
allt blandas ihop.
Tryck ut
degen på plåten med bakplåtspapper så att degen blir tunt fördelad över hela
plåten. Smula över flingsalt.
Grädda
bröder i mitten av ugnen i 1 tim.
Öppna
ugnsluckan något efter 1 tim och låt brödet stå kvar
och torka i ugnen ca 30 min. Låt brödet svalna och bryt det sedan i bitar.
·
Vispat
brynt smör
·
120
g smör, rumsvarmt
·
2,5
dl strösocker
·
2
ägg
·
1,5
dl vetemjöl
·
0,5
krm salt
·
0,75
dl kakao
·
1
tsk vaniljsocker
Värm
ugnen till 175 grader.
Vispa
det rumsvarma smöret med sockret pösigt. Rör i ett ägg i taget.
Blanda
mjöl, salt, kakao och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen
i smörsmeten och blanda.
Häll upp
och bred ut smeten i på en plåt. Baka i ugnen ca 20 minuter. Låt sedan kallna.
·
5
gelatinblad
·
500-600 g jordgubbar
·
2
dl florsocker
·
3
äggulor
·
5
dl vispgräddeS
·
Blötlägg
gelatinbladen i kallt vatten.
Mixa
jordgubbarna till en slät puré.
Vispa
florsocker med äggulor poröst.
Vispa
grädden i en annan bunke. Den ska vara lättvispad.
Värm
sakta upp ca 1 dl av jordgubbspurén.
Krama
vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem så att de löser sig i den varma
jordgubbspurén. Det ska inte koka.
Blanda
sedan ner blandningen i äggröran och ha i resten av jordgubbspurén. Rör till en
slät smet.
Vänd
sedan ner grädden till en slät smet.
Häll
moussen över kladdkakan och låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.