Asiatisk herrmiddag på Vårfrudagen 2017
(7-8 personer)
1 styck förpackning filodegsark, kyld eller fryst och tinad
400 gram blandfärs
smör
finstrimladvitkål
5 stycken vårlök skivade
1 styck stor morot grovriven
Oystersås
Peppar
Sweet chilisås
Bryn färsen i smör i en stekpanna tills färsen blir smulig. Tillsätt vitkål, vårlök och morot och låt det fräsa med en stund under omrörning.
Smaksätt med soja, oystersås och svartpeppar. Låt färsröran sjuda 5 minuter. Smaka av. Låt färsen kallna.
Veckla upp filodegen och lägg ca 1/2 dl färs mot ena hörnet av ett filodegsark och vik över det hörnet. Rulla ett varv diagonalt. Vik in de två hörnen mot färsen och rulla sedan samman till paket. Pensla med vatten på sista hörnet.
Fritera i 190°C 2-4 minuter.
Servera på salladsblad med Sweet chili separat.
(7-8 personer)
1 kg blandad fisk t.ex. torsk, pangasius, laxfilé
600 g råa kungsräkar mor med skal (600 g räkor med skal motsvarar ca 200 g skalade)
2 msk rapsolja till stekning
1 stor påse djupfrysta wokgrönsaker
vitlöksklyftor I chili eftr smak
2 msk fisksås
1 msk Sambal Olek
Limejuice
2 burkar kokosmjölk (à 400 ml)
Vitt vin
färsk koriander till garnering
Hetta upp olja i en stor kastrull. Woka grönsakerna.
Tillsätt kokosmjölken, vinet, fisken och sist räkorna
Smaka av med fisksås eller ostronsås samt Sambal Olek
Låt koka 10 minuter
(8 personer)
7 dl mjöl
25 g jäst
½ tsk salt
¾ dl strösocker
3 st små ägg eller 2 stora
2½ dl mjölk 3%
125 g smör
2 dl kolsyrat vatten
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl socker
(smör att pensla järnet med)
Lättvispad grädde
Hallon / (Blåbär)
Lönnsirap
Värm våffeljärnet ordentligt
Smält smöret i en kastrull. Dra sedan bort från värmen och tillsätt mjölken och vattnet. Värm till 37°C.
Smula jästen I en stor bunke. Häll på mjöl- smörblandningen och blanda tills jästen är upplöst.
Blanda samman mjöl, bakpulver & vaniljsocker i en skål. Blanda väl.
Separera äggen.
Vispa upp äggvitan hårt i en bunke, likt en toppig maräng.
Vispa äggula med socker vitt och poröst i en annan bunke. Tillsätt sedan smör och mjölkblandningen.
Vispa försiktigt i mjölblandningen till en slät smet.
Vänd till sist ner den hårt vispade äggvitan. (Obs: vänd i med en typ slickepott och rör ej för mycket!)
Låt jäsa I ca 20 miuter
Smöra järnet uppe och nere och mät i lagom med smet. Låt grädda 2-3 min tills gyllene. Håll koll på värmen.
Servera dom nygräddade belgiska våfflorna med lättvispad grädde, bär & ringla över lite härlig lönnsirap.
Sid